Presedintele Romaniei a sustinut astazi o declaratie de presa in cadrul careia a vorbit despre mai multe subiecte in contextul pandemiei de coronavirus. Printre altele, Klaus Iohannis a sustinut ca masurile de relaxare ar putea avea loc pe 15 mai in anumite conditii.

Klaus Iohannis si-a inceput discursul exprimandu-si multumirea fata de cei care au respectat masurile date de autoritati de Paste, fata de preoti, politisti, medici si jandarmi.

„Dragi romani, in primul rand vreau sa va multumesc ca ati respectat masurile impuse de autoritati, in zilele de sarbatoare. Sunt bucuros sa constant ca am facut cu totii ce ne-am propus, in speta sa sarbatorim Invierea Domnului, in perioada de pandemie.

Vreau sa multumesc si preotilor si bisericilor care au avut o contributie semnificativa ca romanii sa previna pericolul coronavirusului.

Multumiri si pentru autoritatile romane, dar si multumiri speciale pentru medicii din Romania, care au fost la servici in perioada de Paste si au ingrijit cum s-a putut mai bine.

Vreau sa condamn cu fermitate acele manifestari violente, care au fost putine dar foarte vizible. Au fost oameni care n-au inteles de ce trebuie sa respecte normele. Trebuie sa laud politia si jandarmeria care a intervenit ferm. Nu putem sa toleram astfel de manifestari”, a transmis Klaus Iohannis.

In continuare, presedintele Romaniei a transmis ca relaxarea va putea avea loc dupa data de 15 mai doar in anumite conditii.

„Este timpul sa ne gandim la un plan de relaxare cand conditiile vor fi indeplinite.

Aceasta relaxare va fi facuta in pasi. Virusul nu va disparea, va trebui sa continuam sa traim cu anumite restrictii. Aceste chestiuni se hotarasc in baza dovezilor stiintifice si medicale de catre politicieni.

Toate deciziile se vor lua in baza unor dovezi stiintifice, medicale, si dupa rezultatele din teritoriu. In niciun caz nu vor fi anuntate de cineva care vrea sa se profileze politic sau in alt fel. Am avut un contraexemplu cum unul de la un insitutut a aparut cu o documentatie care venea sa explice cum trebuie facut. Asa nu se poate.

Dupa 15 mai vom incepe sa implementam masuri de relaxare. La inceput vor fi posibile activitati care prezinta risc mic de contaminare.

Noi dorim sa repornim economia Romaniei. Autoritatile se vor implica mai putin in viata fiecaruia, dar fiecare dintre noi va fi mai responsabil in privinta chestiunilor care-l privesc in mod direct.

Este inca prea devreme sa relaxam acum aceste masuri. Ceea ce am detaliat se refera la perioada dupa 15 mai. Aceste masuri vor fi luate de guvernanti, impreuna cu mine si impreuna vom trece peste aceste probleme”, a mai declarat presedintele Romaniei. coral