Asociația MozaiQ, care apără drepturile persoanelor LGBT, reclamă un presupus abuz al angajaților de la Aeroportul din CLuj Napoca față de o femeie transgender, potrivit unui comunicat de presă.

Asociația susține că lucrătorii vamali și de poliție de frontieră din aeroportul „Avram Iancu” Cluj Napoca au umilit-o public și au privat-o de libertate fără a oferi explicații pe femeie în data de 15 iunie 2021.

În acea dată, o femeie transgender cu cetățenie română și domiciulul în străinătate, a încercat să intre în România cu scopul de a face demersurile necesare de schimbare a actelor de identitate pe cale juridică. Potrivit Asociației MozaiQ, două angajate de la control pașapoarte au supus-o unor umilințe violente, ridicându-se de pe scaunele din ghișeu și țipând „Bărbat! Bărbat!”, iar ulterior forțele de ordine ar fi încuita-o într-o încăpere adiacentă, fără a oferi vreo explicație.

Asociația susține că femeia a mai fost și în 2017 victima unei situații similare, fiind reținută în aeroport timp de 2 ore, pe același motiv: că nu îi corespunde numele din pașaport cu expresia de gen.

”Aceste abuzuri sunt cu atât mai grave cu cât persoana în cauză nu vorbește limba română. Victima, de etnie maghiară, a părăsit România în urmă cu mai mulți ani, alături de mama sa. Subliniem încă două aspecte agravante ale abuzurilor din 15 iunie a.c. și august 2017: fotografia din pașaportul prezentat corespunde expresiei de gen, iar autorităților li s-au prezentat documentele de identitate din Spania”, se arată în comunicatul citat.

Asociația MozaiQ susține că în România persoanele transgender se confruntă cu discriminare continuă pe mai multe paliere, de la relația cu autoritățile până la recunoașterea juridică a identitățîi de gen, accesul la servicii medicale sau integrarea în piața muncii. Mai mult, asociația susține că România a fost condamnată și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în acest an, CEDO spunând că România nu are un cadru legal predictibil și unitar de recunoaștere a identității de gen și supune persoanele trans la umilințe continue.

Reprezentanții Sindicatului Europol fac lumină în cazul agenților de frontieră de la aeroportul din Cluj-Napoca, acuzați că au abuzat și umilit un bărbat transgender.

Sindicatul polițiștilor arată că, în urma demarării mai multor verificări audio și video, s-a constatat că acuzațiile înaintate de către asociația amintită nu au fost conforme cu realitatea și au avut ca scop atragerea atenției, prin a favoriza „victima” din comunitatea LGBT, care nu a fost nicidecum abuzată de oamenii legii.

„Transgender abuzat și jignit de polițiștii de frontieră pe aeroport – acesta a fost titlul tabloidelor și televiziunilor în aceste zile ca urmare a unui comunicat al unui ONG care apără drepturile persoanelor LGBT, postat la trei săptămâni de la presupusul eveniment sfidător. Ce este interesant este că nu persoanele implicate fac aceste acuzații, ci ONG-ul, pe baza unor detalii care nu corespund realității.

Polițiștii de frontieră din cadrul Aeroportului „Avram Iancu” Cluj Napoca sunt acuzați că ar fi umilit în public pe o femeie transgender, pe care ar fi și privat-o de libertate, în data de 15 iunie 2021, în timp ce  încerca să intre în România.

Potrivit ONG-ului, două colege de-ale noastre ar fi  supus-o unor ”umilințe violente”, ridicându-se de pe scaunele din ghișeu și țipând la aceasta „bărbat, bărbat!”, după care au  încuiat-o într-o cameră, fără a-i oferi vreo explicație. Mama persoanei ”abuzate” vine și completează seria acuzațiilor: „O doamnă a întrebat-o în limba română dacă este ea de pe pașaport și fata i-a zis „da” și zice de ce aveți numele bărbat și vă îmbrăcați femeie? Au ținut-o acolo cam o oră și ceva. Zice că s-a simțit foarte umilită pentru că lumea trecea pe lângă ea, se uita la ea. Ea încerca să vorbească, nu o lăsau”.

Acum ar veni întrebarea firească: „De ce ar face așa ceva polițiștii de frontieră?”, iar răspunsul este foarte simplu – nimic din ce a scris ONG-ul nu este real, acuzațiile nu există, iar întreaga stare de fapt a fost documentată prin intermediul înregistrărilor audio-video din aeroport”, au scris reprezentanții polițiștilor.

Agenții s-au adresat transgenderului cu ”dumneavoastră”. Acuzațiile nu sunt conforme cu realitatea

Ei arată că, în urma verificărilor demarate la aeroportul din Cluj-Napoca, s-a constatat că persoana transgender s-a prezentat la controlul de frontieră pe data de 15 iunie, pentru a ieși din țară – nu pentru a intra în România.

Controlul de frontieră a durat 2 minute și 40 de secunde, în niciun caz două ore, așa cum a susținut familia bărbatului transgender și reprezentanții agenției Mozaiq, arată sindicaliștii.

După efectuarea controlului de frontieră, transgenderul s-a deplasat spre porțile de îmbarcare și nu a fost „reținută”,  „încuiată” și „umilită” în vreo încăpere a Poliției de Frontieră, mai spun reprezentanții sindicatului.

„Colegii noștri s-au adresat persoanei în cauză cu ocazia efectuării controlului de frontieră cu pronumele personal de politețe ”dumneavoastră”, și nu s-au adresat cu ”bărbat, bărbat”, așa cum au fost acuzați.

Înțelegem efervescența acestui subiect al orientării sexuale, însă de aici și până la a minți și a prezenta date false, care nu au nicio legătură cu realitatea, demonstrează că singurul scop al ONG-ului este de juca cartea „victimizării” persoanelor din această comunitate, doar pentru a atrage atenția. Mai mult, dacă un control care a durat 2 min și 40 de secunde a fost perceput de transgender că a durat 2 ore, înseamnă că ceea ce a fumat, este ceva de calitate. Lamentabil și penibilă o asemenea abordare”, au transmis reprezentanții Europol. coral