În cazul în care ai credite în euro sau datorii, ar fi bine să ai în vedere devalorizarea semnificativă a monedei naționale în raport cu moneda europeană din următoarea perioadă. Veștile nu sunt bune pentru români.

Euro va crește fără echivoc în următoarele 12 luni, iar pragul de cinci lei per euro va fi cu siguranță depășit. Singura variabilă rămâne cu cât. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de analiștii CFA România. Nu mai puțin de 93% dintre persoanele chestionate estimează o devalorizare sau depreciere a monedei naționale în următoarele 12 luni, comparativ cu valoarea actuală. Nimeni nu a spus că valoarea leului ar putea crește pe piața internațională în raport cu euro.

Peste 12 luni, cei mai mulți sunt de părere că vom avea cursul euro în raport cu leul românesc de 5,02 lei pentru un euro. În următoarele șase luni se va produce prima etapă a devalorizării, atingându-se pragul de 4,97 lei per euro. Ca referință, la momentul redactării acestui articol gravitează în jurul valorii de 4,93.

În ceea ce privește motivele din spatele devalorizării, totul pleacă de la deficitul bugetar pe acest an, estimat la 6,4% din PIB. Nu ajută nici inflația estimată de BNR la 3,75%, mai mare decât dobânda anuală a majorității fondurilor de investiții. Niciun participant la studiu nu este suficient de optimist încă să prevadă o scădere a inflației.

„Este de remarcat faptul ca 84% din participanţii la sondaj anticipează majorarea ratei inflaţiei. De asemenea, 60% dintre participanţi anticipează majorarea preţurilor imobiliarelor de tip rezidenţial (cel mai ridicat procent din ultimul an)”, se menţionează în comunicat.

În privința realității cu care ne vom confrunta în 2022, efectele pandemiei se vor simți din punct de vedere economic și anul viitor. Aproximativ 65 anticipează că vom avea probleme financiare și în prima parte a lui 2022, în timp ce 22% cred că nu vor fi dispărut nici în trimestrul patru al anului viitor.

„Indicatorul de încredere a continuat să atingă noi maxime postcriza Covid-19. Această evoluţie este consistentă cu majorarea anticipaţiilor de creştere economică pentru anul 2021, la peste 6%. Însă, creşterea cererii interne, combinată cu factorii externi, va conduce şi la majorarea ratei inflaţiei”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

coral