Puțini români știu, dar copiii lor au conturi deschise la Trezorerie, prin programul „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”. În aceste conturi, părinții pot face economii pentru copii, iar statul contribuie și el la contul copiilor, în funcie de banii depuși de părinți.

Statul oferă 600 de lei pentru acești copii

Din 2018, copiii au conturi deschise la Trezorerie, unde părinții pot pune bani deoparte pentru cei mici. Cei care au posibilități materiale, pot depune în conturile copiilor bani, iar statul vine și el cu o contribuție foarte importantă. Mai exact, pentru 1200 de lei depuși de părini în conturile copiilor, pot primi 600 de lei din partea statului. Programul a fost introdus prin OUG 104/2018, dar nu mulți știu de această facilitate.

Pe lângă suma cu care contribuie statul pentru contul copiilor, cei mici beneficiază și de o dobândă de 3%. Chiar dacă se depune mai puțin, tot se oferă dobânda. 1.200 lei reprezintă de fapt suma minimă anuală pentru a primi acea primă în valoare de 600 de lei. Dobânda se oferă oricum, indiferent de banii depuși de părinți.

Copiii primesc și dobândă la bani

Cei mici pot beneficia de banii respectivi atunci când împlinesc vârsta de 18 ani. Dar cum se pot depune bani, mai exact? Ei bine, în contul individual de economii Junior Centenar banii se pot depune de către reprezentantul legal al titularului sau de către alte persoane, oricând, sume de bani în lei, prin virament, mandat poștal prin oficiile Companiei Naționale „Poșta Română“ sau în numerar prin casieriile unităților Trezoreriei Statului.

Sunt, totuși, și excepții când banii respectivi pot fi retrași înainte ca copilul să împlinească vârsta de 18 ani. În mod normal, sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, dar iată care sunt excepțiile:

1. În cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv: boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice și intoxicații;

2. În cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie;

3. În cazul decesului titularului contului.

În aceste cazuri, banii vor avea primele și dobânzile aplicate (600 lei + acel 3%). coral