Tribunalul Cluj a admis zilele trecute o sesizare a Primăriei Chinteni și a decis anularea unei hotărâri a Consiliului Județean Cluj din martie 2021 prin care s-au alocat sume pentru administrațiile locale.

”Admite în parte cererea de chemare în judecată, formulată de reclamanta comuna Chinteni în contradictoriu cu pârâții județul Cluj și CJ Cluj. Dispune anularea Hotărârii Consiliului Județean Cluj nr. 46/31.03.2021. Respinge, ca neîntemeiată, solicitarea de obligare a pârâtului Consiliul Județean Cluj la adoptarea unei noi hotărâri în temeiul art. 6 alin. 6 din Legea nr. 15/2021”, se arată în decizie.

Sentința instanței nu este definitive, astfel că poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, calea de atac urmând a fi depusă la Tribunalul Cluj 

Primărița din Chinteni, Lucia Suciu (PSD), a declarat pentru Cluj24 că decizia instanței este ”corectă și dreaptă, bazată pe lege”.

”Prin HCJ din martie 2021 s-au alocat bani pentru localitățile județului Cluj și nu voi putea înțelege niciodată cum o comună cu 500 de locuitori primește 400.000 de lei și Chinteniul, cu aproape 8.000 de locuitori, primește 150 – 200.000 de lei.

Am vrut să arăt tuturor că decizia de atunci a fost ilegală, care nu s-a bazat pe nimic. Banii județului nu sunt ai mei, nu sunt nici ai consilierilor județeni, ci ai tuturor locuitorilor și trebuie să fim atenți ca repartizarea sumelor să se facă pe proiecte de dezvoltare, nu pe criterii politice cum a fost atunci”, a spus Suciu.

Potrivit acesteia, decizia instanței a creat un precedent iar toți factorii de decize vor fi mai atenți la modul în care se alocă banii.

Primarii PNL au primit mai mult decât restul

”Instanța a ținut cont de argumentele mele. Toți primarii PNL au primit în martie 2021 aceeași sumă, de 400.000 de lei, primarii de altă culoare politică au primit jumătate din sumă.

Poți face acest lucru dacă ai niște bani la partid, în sertar, și îi împarți cum vrei, dar nu când e vorba de banii publici ai județului Cluj.

Decizia primei instanțe spune că am dreptate, iar firesc este ca, înainte de repartizarea banilor, să fie consultați primarii. Banii județului ar trebui împărțiți egal pentru toată lumea și să se bazeze pe proiectele aflate în derulare sau care vor fi implementate”, a conchis primărița din Chinteni.

Potrivit HCJ Cluj nr. 46/31.03.2021 privind repartizarea pe unități administrativ-teritorial a cotei de 6% din impozitul pe venit, primăriile conduse de primari PNL au primit câte 367.000 de lei, inclusiv Ploscoș, care are aproape 600 de locuitori, cele cu primari UDMR câte 300.000 de lei iar cele conduse cu primari PSD câte 268.000 de lei. Primarii altor partide au primit în jur de 100.000 de lei. coral