News Flash:

Prima Apocalipsa, prezisa in anul 431. De cate ori ar fi trebuit sa vina sfarsitul pana acum

12 Iunie 2014
1053 Vizualizari | 0 Comentarii
Se pare ca, mai presus de importanta evenimentului in sine, Apocalipsa a devenit o afacere, o moda, care insa nu a aparut odata cu "profetiile" lui Camping, ci mult mai devreme, in anul 431. Inca din vechime oamenii asteptau sfarsitul acestei planete.

Apocalipsa lui Montanus

Montanus a fost un “eretic” al crestinismului timpuriu care a profetizat ca sfarsitul lumii este aproape. El a pretins ca este intruchiparea Duhului Sfant - persoana a Trinitatii - si a inceput sa predice un al treilea testament, venit in continuarea Noului si Vechiului Testament.

Credintele lui Montanus s-au raspandit cu repeziciune provocand o mare confuzie in cadrul bisericii crestine timpurii, mai ales ca in acea perioada tot ceea ce era legat de Biserica si Dumnezeu era foarte repede asimilat de populatie. Montanus a fost in cele din urma condamnat la moarte la Sinodul Ecumenic de la Efes din anul 431.

Apocalipsa lui Charles Wesley

Charles Wesley, unul dintre cei care a pus bazele Bisericii Metodiste, credea ca lumea isi va gasi sfarsitul in 1794.

In ciuda faptului ca profetia s-a dovedit a fi gresita, fratele lui Charles, pe nume John, a facut si el o “profetie” despre sfarsit. El a prezis ca 1836 va fi anul in care Bestia Mare va veni pe pamant, marcand inceputul Apocalipsei, care se va intinde pe o perioada mai mare de timp.

Apocalipsa Joannei Southcott

Nu doar barbatii au prezis sfarsitul lumii, ci si femeile. Una din ele a fost Joanna Southcott, o practicanta fidela a cultului metodist, care a devenit convinsa de faptul ca are puteri supranaturale si a declarat despre ea ca este intruchiparea femeii despre care se vorbeste in Apocalipsa lui Ioan.  Apocalipsa 12:1-6: “Si s-a aratat un semn mare in ceruri; o femeie invaluita in soare, si luna sub picioarele ei, si pe cap o coroana de douasprezece stele “.

Joanna a pretins ca ea va fi cea care il va naste pe Mantuitorul - declarand ca sfarsitul va veni pe 19 octombrie 1814. Pentru ca "profetia" sa nu s-a implinit, iar lumea nu s-a sfarsit la acea data, Joanna a murit la scurt timp dupa marea ei dezamagire.

Adeptii ei i-au pastrat trupul, in speranta ca va invia. In cele din urma l-au predat autoritatilor atunci cand cadavrul a inceput sa intre in putrefactie.

Apocalipsa lui William Miller

Cunoscuta in istorie ca "Marea dezamagire", Apocalipsa prezisa de William Miller a avut foarte multi adepti. Profetia lui Miller se baza pe cartea lui Daniel (Daniel 8:14).

El considera ca A doua venire a lui Iisus va fi pe 22 octombrie 1844. Desi nimic nu s-a petrecut in acea zi, Miller a continuat sa astepte sfarsitul lumii pana in ziua cand a murit in 1849.

Din miscarea religioasa a lui William Miller a luat nastere Biserica Adventista Ziua a Saptea. Ei cred ca previziunea a fost corecta, insa se referea la un eveniment care a avut loc in cer, nu pe pamant.

Apocalipsa adusa de Cometa Halley

Este pentru prima oara cand in cadrul "previziunilor" cu privire la Apocalipsa a intervenit si "factorul mass-media", care a raspandit cu o rapiditate uimitoare sfarsitul adus de Cometa Halley.

Chiar daca cometa fusese de multe ori vizibila inainte fara nici un deces raportat, pe 18 mai 1910 a fost considerat a fi o amenintare ce va semana moarte printre oameni, din cauza emanarii de gaze.

Acesta nu mai este un scenariu apocaliptic religios, ci ar putea fi prima data cand stiinta a fost responsabila pentru panica ce s-a instalat din cauza unui scenariu apocaliptic.

Apocalipsa adusa de Martorii lui Iehova

Acest cult fiinta si in anul 1914, si nici ei nu s-au dat in laturi de la profetii cu privire la Apocalipsa. Charles Taze Russell, fondatorul revistei Watch Tower - care mai apare si astazi, a calculat ca Iisus va reveni pe pamant in 1914. Aceasta data a coincis cu data izbucnirii Primului Razboi Mondial, care parea a aduce un plus de veridicitate previziunii sale.

Predictia lor se baza ca si ale altora pe profetii din Cartea lui Daniel. Dupa ce sfarsitul s-a lasat asteptat, acestia au schimbat sensul predictiei si au declarat ca a fost data la care Iisus a inceput sa judece oamenii in ceruri, intr-un mod invizibil. Alti ani in care aceasta secta a prezis sfarsitul lumii sunt: 1914, 1915, 1918, 1920, 1925, 1941, 1975, 1994, etc.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2883 (s) | 23 queries | Mysql time :0.061331 (s)