Un fost primar dintr-o comună clujeană a fost trimis în judecată de către DNA Cluj, fiind acuzat de fapte de corupție, comise chiar înainte de a îi expira mandatul.

În concret, Petru Ungur, fostul primar al comunei clujene Mărgău, a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Cluj, după ce ar fi încheiat, în mod nelegal, un contract de execuţie lucrări în valoare de 17.203.830 lei, cu o asociere de firme.

Contractul avea ca obiect „Refacere lucrări în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase (ploi abundente) în comuna Mărgău, judeţul Cluj”.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului:

UNGUR PETRU, la data faptei primar al comunei Mărgău, judeţul Cluj, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Potrivit anchetatorilor, 

„În cursul lunii septembrie 2020, inculpatul Ungur Petru, în calitate de primar, ar fi încheiat, în mod nelegal, un contract de execuţie lucrări în valoare de 17.203.830 lei, cu o asociere de firme. Contractul avea ca obiect „Refacere lucrări în urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase (ploi abundente) în comuna Mărgău, judeţul Cluj”, şi ar fi fost încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legislaţiei primare.

După numai şase zile de la încheierea contractului, primăria comunei Mărgău ar plătit către executantul lucrărilor un avans de 4.998.000 lei, reprezentând 30% din valoarea contractului, în condiţiile în care acesta nu avea constituită o garanţie bancară pentru bună execuţie şi nu erau îndeplinite condiţiile pentru realizarea obligaţiilor rezultate din contract, la acea dată (ordinul de începere a lucrărilor nu era emis de către beneficiarul lucrărilor, autorizaţia de construire nu era eliberată, etc.).

În prezent lucrările sunt oprite ca urmare a sesizării de către beneficiar a unor nereguli prezente în documentele trimise spre decontare.

În vederea acoperirii prejudiciului, s-a dispus sechestru asigurător asupra mai multor bunuri ce aparţin inculpatului.”, a anunțat DNA Cluj.

Primăria comunei Mărgău s-a constituit parte civilă cu suma de 4.998.000 lei, menţionată mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. coral