News Flash:

Primaria Cluj se corecteaza dupa ce a amendat 1700 de soferi ilegal

19 Februarie 2013
2489 Vizualizari | 0 Comentarii
Politia Locala Cluj
Primaria a aplicat anul acesta peste 1.700 de amenzi de parcare in baza unui mecanism juridic declarat de instanta ca nelegal.

Administratia locala intentioneaza sa modifice procedura prin care sunt aplicate amenzile de parcare in oras de catre Politia Locala. Consilierii vor discuta un proiect de hotarare in acest sens la sedinta ordinara de joi.

In proiectul aflat pe masa consilierilor locali la sedinta ordinara de joi se propune modificarea articolului "buclucas" care a dus la clasificarea procedurii de amendare a soferilor clujeni drept nelegala de catre instanta. Primarul Emil Boc a sintetizat probleme la sedinta forului local din luna ianuarie. "Agentul constatator care aplica sanctiunea trebuie sa fie cel care intocmeste si procesul verbal. Despre asta este vorba", a explica Boc. Astfel, prin proiectul de hotarare se propune un nou continut pentru articolul nr. 13 din Anexa la Hotararea nr. 26/2010 - regulamentul de administrare a parcarilor publice cu plata orara. "Controlul respectarii prevederilor prezentului regulament, intocmirea notelor de constatare si incheierea proceselor verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor vor fi efectuate de catre agenti constatatori care sunt: primarul municipiului Cluj-Napoca, persoanele imputernicite de catre primarului municipiului si politisti locali. La momentul constatarii contraventiei, agentul constatator va intocmi si afisa sub stergatorul de parbriz, nota de constatare, iar in baza acestei note de constatare acelasi agent constatator va intocmi procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor. Procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei neatacat sau hotararea judecatoreasca irevocabila constituie titluri executorii in baza carora se va proceda la recuperarea amenzii", se propune prin proiectul de hotarare. Directia Politia Locala sustine, in referatul de aprobare al proiectului, ca "in realitate, se respecta procedura legala stabilita de Ordonanta Guvernului nr. 2 din 2001, agentul constatator care a constatat contraventia prin propriile simturi si incheie la fata locului nota de constatare este cel care intocmeste procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, aplicand sanctiunea contraventionala, iar actul normative care reglementeaza regimul juridic al contraventiei nu interzice aceasta procedura, respectiv, de incheiere a notei de constatare ca act preliminar si, ulterior, a procesului verbal de contraventie".

Cu toate acestea, firma de avocatura Nistorescu, Somlea si Asociatii, care functioneaza in asociere cu biroul de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii a obtinut la finalul anului trecut o decizie favorabila care desfiinteaza procedura prin care primaria aplica sanctiuni soferilor care parcheaza in centrul orasului avocatul. Mai precis, avocatul coordonator Radu Somlea a contestat in urma cu doi ani o amenda primita de la politia locala pentru parcarea unei masini a cabinetului de avocatura in centrul Clujului. Astfel, el a studiat atent hotararea de Consiliul Local din 2010 in baza careia sa intocmesc procesele verbale de contraventie. Dupa ce a gasit greseala, a contestat hotararea in instanta. Curtea de Apel a decis irevocabil ca articolul 13 din hotararea de consiliu local este ilegal. "Politia Locala intocmeste acele note de constatare, acele hartii lasate in parbriz iar actul efectiv de constatare a contraventiei este intocmit de un serviciu abilitat. Nu exista identitate de persoane. Cel ce constata trebuie sa si intocmeasca. Aceasta obligatie e in norma juridica de rang superior, este ordonanta de guvern doi", mentiona avocatul.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Mass media al primariei, anul acesta, pana in prezent, politistii locala au aplicat 1.759 de amenzi pentru parcari neregulamentare, atat in parcarile cu plata, cat si in locurile neregulamentare, gen trotuare, spatii verzi, carosabil. Asta inseama, la valoarea minima a amenzii, 200 de lei, incasari de peste 350.000 de lei.

Chiar daca politistii locali au impartit in continuare amenzi de parcare in baza articolului declarat ilegal, hotararea instantei obtinuta de casa de avocatura Somlea, Nistoreascu si Asociatii poate fi utilizata de soferii amendati pentru a contesta in instanta amenzile.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

administratia locala procedura politia locala cluj-napoca
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2331 (s) | 34 queries | Mysql time :0.015960 (s)