Sopor, noul cartier, se va contura pe 238 de hectare, cu bulevarde, cu şcoală, cu grădiniţă, cu creşă, cu centru de cartier.

Pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca a apărut deja anunțul concursului de soluții pentru "Planul Urbanistic Zonal Sopor", aprobat în ultima ședință a Consiliului Local. Primarul Emil Boc susține că acest proiect va fi controlat de autoritățile publice, spre deosebire de cum s-a întâmplat în cartierul Bună Ziua, gestionat precar de proprietarii privați.

Acum lucrăm la trei proiecte, în primul rând este proiectul pentru tot ce înseamnă cartierul nou Sopor. Este un concurs internațional care va avea o finalitate prin luna octombrie de a prezenta șansele de pregătire a celui mai modern cartier din România, cel puțin, după standarde europene, mondiale.

O facem împreună cu Ordinul Arhitecților din România, cu specialiști interni și internaționali. Al doilea proiect este cel care vizează realizarea la 18 metri a străzii Sopor, în paralel cu proiectul Centurii Metropolitane, trebuie să existe corelarea cu legătura din centura care este acum în avizare la Ministerul Transporturilor.

Trei, asigurăm acum mijloacele pe care le avem la dispoziție, astfel încât oamenii să poată circula cât de cât decent până când se realizează toate lucrările de infrastructură, apă, gaz, canalizare”, a comentat primarul Emil Boc.

Edilul spune că se lucrează pentru a se găsi  o soluție pentru un trotuar, care astăzi nu există, și în paralel o linie de transport public.

Totul depinde de descongestionarea de la nodul legăturii cu Gheorgheniul, acolo se sugrumă circulația. Posibil în această toamnă, o linie, lucrăm inclusiv cu Poliția Locală să găsim soluția legală cum să amenajăm acel coridor pietonal, acel trotuar care să fie pe strada Soporului și o poartă de intrare în Baza Sportivă Gheorgheni.

Pe termen lung, nu este exclus ca, la un moment dat, inclusiv o linie de metrou să avem înspre acea zonă. Etapa a treia, peste mulți ani de acum înainte. Axa principală va fi Mănăștur – IRA, dar în etapa a treia trebuie avute în vedere inclusiv aceste zone pe orizontală, evident, în momentul în care, evident, zona va ajunge la amploarea unui asemenea mijloc de transport.

Până atunci, începem cu trotuarul și autobuzul”, a mai spus Boc.

"Soporul va fi un oraș în oraș, de fapt va fi un nou orășel cât Mănășturul pe vremea comuniștilor, când a fost conceput. Acolo vor fi în jur de 20.000 de locuințe, cu circa 50-70.000 de oameni. Pentru prima dată după Revoluție am pornit un proiect invers: nu vine proprietarul privat să-și facă casă, apartament sau bloc, ci municipalitatea va stabili regulile jocului.

Câștigătorul va decide unde se află creșa, grădinița, școala, biserica, centrul de cartier. Toate facilitățile necesare unui oraș vor fi într-o proximitate de maxim 20 de minute ca să eliminăm traficul nenecesar, să nu mai vii să-ți duci copilul din Sopor până în Mănăștur", a declarat primarul la un post de radio.

coral