News Flash:

Primarul Clujului îl contrazice pe Orban în problema neconstituționalității stării de alertă

10 Mai 2020
1650 Vizualizari | 0 Comentarii
Emil Boc

Premierul Ludovic Orban a declarat sâmbătă că Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă în cazul în care pe data de 13 mai, Curtea Constituţională, va declara neconstituțională legislaţia privind starea de alertă.

„Vom emite o reglementare de tip ordonanţă de urgenţă care să dea Guvernului şi autorităţilor din România instrumentele necesare pentru a putea apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Nu cred că putem accepta ceea ce face Curtea Constituțională şi cu aşa-zisul Avocat al Poporului. În nicio ţară din Europa nu s-a întâmplat aşa ceva şi anume autorităţile, printr-o sesizare şi o decizie a CCR, practic să fie lipsite de instrumentele pentru a putea impune respectarea legilor, a regulilor, mai ales într-o situaţie atât de gravă cum este situaţia provocată de epidemia de coronavirus”, a declarat Ludovic Orban, sâmbătă, la Târgu Mureş.

Pe de altă parte, fostul premier, Emil Boc, a declarat pentru paginadetransilvania.ro că un OUG care prevede retragerea dreptului privind circulația cetățenilor, să fie declarată neconstituțională dacă nu se face prin Lege în Parlament.

“Exista riscul ca orice restrangere de drepturi, de ex restrangerea dreptului de circulatie , daca nu se face prin Lege in Parlament, sa fie declarat neconstitutional. Deci daca se face prin OUG sau decizie a Comitetului pentru situatie de urgenta este neconstitutional,“, a declarat Emil Boc.

Șeful Guvernului a vizitat, sâmbătă, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, Unitatea de suport medical COVID-19 din Târgu Mureş.

Avocatul Poporului a sesizat CCR cu excepția de neconstituționalitate referitoare la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare, arată Pagina de Transilvania.

Avocatul Poporului „apreciază că delegarea unor atribuții de legiferare către autorități administrative, având ca finalitate restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți fundamentale încalcă principiul separației puterilor, precum şi prevederile constituționale potrivit cărora Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a țării (art. 1 alin. (5), art. 53 și 61 alin. (1) din Constituția României”.

Miercuri, CCR a decis că OUG dată pentru instituirea stări ide urgență este neconstituțională. Curtea Constituțională a stabilit că dispozițiile art. 28 din OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență sunt neconstituționale și, de asemenea, că OUG 34/2020 pentru modificarea și completarea OUG 1/1999 este neconstituțională, în ansamblul său.

Art. 28 din OUG 1/1999 a introdus amenzi pentru încălcarea regulilor stabilite în starea de urgență, de la 100 de lei până la 5.000 de lei pentru persoane fizice și de la 1.000 de lei până la 70.000 de lei pentru persoane judridice.

OUG 34/2020, printre altele, a majorat nivelul amenzilor, de la 2.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 10.000 de lei la 70.000 de lei pentru persoane juridice.

Decizia CCR a fost anunțată după ce Avocatul Poporului a formulat excepţie de neconstituţionalitate cu referire la două articole din OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, precum şi cu privire la prevederi din OUG 34/2020, care modifică OUG 1/1999.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1552 (s) | 33 queries | Mysql time :0.070387 (s)