News Flash:

Primarul comunei Chinteni luptă pentru proiectele depuse, în vederea finanțării, pe fonduri europene

19 Noiembrie 2019
835 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7729 RON (0.0000)
USD: 4.3160 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
poza

În anul 2009, Comuna Chinteni a depus, în vederea finanțării, pe fonduri europene, „Proiect integrat comuna Chinteni, jud. Cluj – Modernizare drum vicinal Chinteni – Măcicaşu, Sistem centralizat de alimentare cu apă a satului Feiurdeni, Sistem centralizat de canalizare a apelor uzate menajere cu staţie de epurare în satul Feiurdeni, înfiinţare Centru de Informare şi Consiliere Chinteni, Fiii Satului Chinteni”.

Primarul comunei Chinteni, Magdalena Lucia Suciu, menționează că, Ghidul de finanțare prevedea, la acel moment, necesitatea integrării unui număr de cinci proiecte în cadrul unei cereri de finanțare.

Acest proiect însă, nu a fost selectat la finanțare, pe motiv că numărul de locuitori pe care ar urma să îi deservească fiecare dintre componentele acestui proiect, implicit și sistemul centralizat de alimentare cu apă și cel de canalizare a apelor uzate menajere, în localitatea Feiurdeni, era mult prea mic.

În perioada 2015-2016, au fost elaborate studiile de fezabilitate pentru „Alimentare cu apă a satului Feiurdeni şi Sistem centralizat de canalizare ape uzate menajere în satele Pădureni şi Feiurdeni cu staţie de epurare în satul Feiurdeni, comuna Chinteni, judeţul Cluj” și pentru “Alimentare cu apă şi Sistem centralizat de canalizare ape uzate menajere cu staţie de epurare în localitatea Satu Lung, comuna Chinteni, judeţul Cluj”.

În luna februarie 2017, au fost depuse la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cererile de finanțare ale acestor obiective de investiție, prin Programul Național de Dezvoltare Locală II, 2017-2020, cu numărul de înregistrare 16.590/21.02.2017 - Alimentare cu apă şi Sistem centralizat de canalizare ape uzate menajere cu staţie de epurare în localitatea Satu Lung și 16.597/21.02.2017 - Alimentare cu apă a satului Feiurdeni şi Sistem centralizat de canalizare ape uzate menajere în satele Pădureni şi Feiurdeni cu staţie de epurare în satul Feiurdeni.

Concomitent, Compania de Apă Someș SA a depus, în vederea finanțării, “Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj, în perioada 2014-2020” care viza și “Extinderea alimentării cu apă în UAT Chinteni (Chinteni, Feiurdeni, Satu Lung, Vechea, Deuşu)” şi “Conductă de aducţiune Cluj –Sălaj: tronson Cluj -Zalău”.

Prin depunerea acestui proiect de către Compania de Apă Someș SA, cele două proiecte depuse de Comuna Chinteni au fost implicit blocate, în vederea evitării dublei finanțări.

Până în prezent, Compania de Apă Someș SA nu a obținut autorizația de construire necesară implementării proiectului, blocând astfel nu doar proiectele noastre, dar și multe alte comune din județul Cluj, parte din acesta.

Precizăm că, în localitățile Chinteni, Deușu, Vechea, Măcicașu, Sânmartin, Săliștea Veche există deja introduse sistemele centralizate de alimentare cu apă, în localitatea Chinteni este realizat și sistemul centralizat de canalizare a apelor uzate menajere cu stație de epurare, iar în localitățile Deușu, Vechea, Măcicașu, Sânmartin și Săliștea Veche este în curs de execuție sistemul centralizat de canalizare a apelor uzate menajere, cu stație de epurare. Singurele localități care nu beneficiază de aceste rețele sunt Pădureni, Feiurdeni și Satu Lung.

În urma discuțiilor purtate joi, 14 noiembrie 2019, cu domnul Director al Companiei de Apă Someș SA, la sediul Primăriei comunei Chinteni, a rezultat că dânșii așteapă încă emiterea autorizației de construire de către Consiliul Județean Cluj, în contextul în care contractul de finanțare este semnat deja.

Solicităm public, un răspuns de la toți cei abilitați, cu privire la stadiul concret în care se află documentația pentru acest obiectiv de investiție, dat fiind faptul că sunt deja câțiva ani, de când ne luptăm cu această problemă.

În contextul în care, proiectul Companiei de Apă Someș SA prevede doar alimentarea cu apă, nu și canalizare, am realizat deja studiul de fezabilitate pentru sistemul centralizat de canalizare, cu stație de epurare, în localitățile Pădureni, Feiurdeni și Satu Lung. Valoarea estimată a acestor investiții se ridică la:

  • 38.035.229,18 lei, respectiv, 8.038.385,60 Euro – pentru Sistem centralizat de canalizare a apelor uzate menajere, cu stație de epurare, în localitățile Pădureni și Feiurdeni;
  • 9.482.454, 305 lei, respectiv, 7.091.357,698 Euro – pentru pentru Sistem centralizat de canalizare a apelor uzate menajere, cu stație de epurare, în localitatea Satu Lung.

Așteptăm doar ca nou instalatul Guvern Orban, să deschidă liniile de finanțare.

Atașăm, mai jos, fotografii cu avizele să alte documente emise încă din anul 2017, dar și cu noile proiecte care își așteaptă finanțarea, din care rezultă fără echivoc, eforturile autorităților publice locale în realizarea acestor obiective de investiții.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

Galerie Foto

1-3
primar comuna chinteni proiect finantare fonduri europene
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1131 (s) | 23 queries | Mysql time :0.028227 (s)