Tinerii pasionați de tehnologie din Transilvania mai bine să rămână acasă, cu mai mulți bani decât dacă merg să se angajeze la Cluj-Napoca, unde sunt costuri de trai foarte mari, îndeamnă edilul Reșiței, Ioan Popa.   

Primarul vrea ca populaţia din localitatea sa să câştige salarii mai mari, motiv pentru care încurajează investiţiile în IT şi vrea să conecteze Banatul Montan de Timişoara. El este de părere că oraşele de sub 100.000 de locuitori pot atrage atât forţă de muncă, cât şi investiţii, în contextul în care marile centre regionale au înregistrat creşteri ale costului de trai. Spre exemplu, Clujul a devenit mai scump decât Bucureştiul.

„În ultimii 3-4 ani acei poli de dezvoltare gândiţi în 2007-2013 precum Timişoara, Cluj, Iaşi, Craiova, Constanţa sau Bucureşti dau semne de supraîncălzire, în special pe piaţa imobiliară, unde preţurile au crescut mult, iar plusul obţinut de un IT-ist din Bistriţa sau Reşiţa de a se muta la Cluj e anihilat de costurile mai mari cu traiul de zi cu zi“, a declarat primarul Reşiţei, la emisiunea "Investiți în România!".

Acesta spune că investitorii caută acum soluţii de a ajunge la resursa umană din oraşe mai mici, sub 100.000 de locuitori. „Universitatea Babeş-Bolyai a fuzionat prin absorbţie cu Universitatea Eftimie Murgu Reşiţa pentru că în portofoliul său nu există inginerie; acum suntem în discuţie cu UBB pentru a realiza un cluster acolo, unde să implicăm şi investitori din IT şi robotică industrială. Vorbim de firme din top cinci mondial din IT.

Ele vor să iasă din aceşti poli de dezvoltare pentru a găsi resursă umană. Noi am suportat o depopulare masivă, dar acest lucru s-a oprit acum şi există o populaţie care are rezistenţă la deplasare. Din acest motiv am venit cu proiecte europene pentru educaţie, am creat școala duală la Reşiţa, ne-am asumat cazarea şi masa celor care vin şi fac şcoală aici. Astfel am adus tineri aici în oraş şi avem o altă dinamică. Oamenii vin spre noi".

Popa are în plan ca primăria să nu încurajeze numai companii de talie mare, având în vedere istoricul din Reşiţa, cu două fabrici care aveau 14.000 şi 17.000 de salariați s-au prăbuşit la câte 1.000 de angajaţi fiecare. "Suntem în discuţii pentru a aduce un centru de baze de date care are nevoie de curent electric, internet de bună calitate şi apă de răcire. Aceste centre cu servere mari are nevoie de 100-120 de IT-ști, dar oameni plătiţi foarte bine şi creştem veniturile medii per locuitor. 

Sunt oraşe care se bat pentru oameni, însă noi nu suntem adepţii creşterii cu o dinamică rapidă a oraşului, deoarece dacă infrastructura nu ţine pasul cu dinamica populaţiei, creezi nemulţumiri", a explicat Ioan Popa. Miza acum este dezvoltarea de către Ceetrus România a unui amplu proiect imobiliar de 50 de milioane de euro care va include un aquapark, un mall dar şi componentele birouri şi rezidenţial.

coral