Primarul a afirmat că autoritățile locale lucrează la mai multe scenarii în ceea ce privește anul școlar 2020-2021, cel de bază fiind reluarea activității într-o formă cât mai apropiată de cea clasică.

 

 

„Lucrăm pe scenariul în care să se reia activitatea cât mai aproape de cea normală. Dacă situația va fi sub control, ne vom prezenta în fața clujenilor și le vom spune că suntem pregătiți să începem școala, cât mai aproape de varianta normală. Depinde foarte mult de ce se va întâmpla de astăzi și până la 15 septembrie. Probabil că decizia va fi lăsată la nivel local, în funcție de gradul de evoluție. Aș vrea ca în 15 septembrie, cât mai mulți elevi să meargă la școală, dacă se poate, toți. În această perspectivă purtăm discuții cu Inspectoratul școlar, cu acest scenariu de bază, cât mai mulți elevi la școală”, a declarat Emil Boc.

Un al doilea scenariu luat în calcul este primirea în școli a elevilor din ciclul primar și continuarea cursurilor online, alternativ cu prezența fizică în clase, pentru elevii din gimnazii și licee.

 

„Scenariul al doilea este cel în care copiii din clasele 0-4 să meargă la școală, pentru că e important să își formeze anumite abilități la începutul activității educaționale la școală, iar cu elevii din clasele mai mari să mergem cu variantă hibrid, dacă starea de sănătate publică nu va permite prezența tutoror elevilor la școală”, a mai spus Emil Boc.

17 milioane de lei, bani de la bugetul local pentru școli

Consilierii locali au aprobat astăzi alocarea sumei de 17 milioane de lei pentru dotarea școlilor, o mare parte din sumă fiind destinată achiziționării de echipamente electronice necesare pentru continuarea cursurilor în regim de teleșcoală.

 

„Astăzi alocăm 17 milioane de lei pentru unitățile de învățământ și din cei 17 milioane, 12,7 milioane se duc pentru dotările necesare începutului anului școlar, să fim pregătiți și pentru varianta hibridă, adică pentru achiziționarea de camere video, laptopuri, căști, tot ce e necesar pentru învățământul hibrid. Oricum, aceste investiții pentru învățământul digital sunt necesare, oricum ele trebuie să fie făcute”, a transmis primarul.

Boc, apel la directorii de școli

Cu această ocazie, Emil Boc a făcut un apel la directorii de școli, să se mobilizee pentru efectuarea achizițiilor din timp, astfel încât la 15 septembrie, aceștia să fie pregătiți pentru realuarea cursurilor, fie fizic, în sălile de clasă, fie online.

 

„Fac un apel public la directorii școlilor din Cluj, cei care, după ce primesc bani, nu vor dota școlile pentru ca la 15 septembrie să fim pregătiți, le voi cere demisia. Clujenii fac un efort extraordinar din banii lor să asigurăm pentru școli tot ceea ce este necesar și nu accept indolență. Tot ce au cerut, acum li se dă, prin această rectificare de buget, deci nu au ce să spună că „stați un pic, noi nu am făcut achiziția”. Ați cerut, ați primit”, a conchis Boc.

  coral