Primarul Emil Boc a declarat că vor fi construite case pentru romii de la Pata Rât.

”Zona s-a creat în jurul anilor 2000. Ea nu este produsul zilelor noastre. Acolo s-a format, din nefericire, o comunitate informală, fără niciun fel de urbanizare, fără niciun fel de acte, fără nimic. Ne-am trezit cu problema aceasta socială, dar pe care am abordat-o direct spre rezolvare.

Cum facem? În primul rând construim case în diverse părți ale orașului sau ale comunelor limitrofe. Deja peste 60 de persoane au primit case și au fost extrase din comunitatea respectivă și își văd de viața lor, pot să-și plătească acolo locuința, au un loc de muncă și își trimit copiii la școală. Acesta este primul lucru, construim și repartizăm.

În al doilea rând, educația. Nu poți să ieși din această stare decât prin educație. Dacă vrei să ai un loc de muncă trebuie să ai educație. Nu încurajăm acordarea de ajutoare sociale, dacă nu trimit copiii la școală, avem grijă de copii pentru că trebuie să îi salvăm pe ei, deoarece ei reprezintă viitorul. De asemenea, îi ajutăm pe adulți cu acces la locuință și cu asigurarea celor necesare”, spune primarul.

„La Pata Rât sunt între 1.500 și 3.000 oameni, iar o bună parte sunt integrați social, lucrează, au loc de muncă, pe ceilalți îi ajutăm să își caute loc de muncă și nu le oferim acest sprijin dacă nu își trimit copii la școală.

Îmi doresc foarte mult ca Școala Traian Dârjan să fie o școală de elită. Dacă înainte erau 20% romi și 80% alții, acum este invers. Pentru că acolo, din nefericire, unii nu și-au mai trimis copiii la școală că nu sunt în siguranță, dar acea școală este de elită și o vom face de elită în care toți cetățenii Clujului, indiferent de etnie să aibă acces la educație”, a mai spus Emil Boc.

coral