Primarul ales al comunei Cămărașu, Iancu Marcel Mocean, care a candidat ca independent, a fost găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI), instituție care a transmis situația la Judecătoria Gherla, cea care validează mandatul.

Potrivit ANI, Mocean se află sub interdicția de 3 ani de a ocupa o funcție eligibilă, din 22 ianuarie 2020 până în 22 ianuarie 2023.

Agenția a anunțat că a actualizat secțiunea privind persoanele care au interdicția de a ocupa o funcție aleasă timp de 3 ani și a transmis date și informații cu privire la persoanele în cazul cărora s-a stabilit definitiv și irevocabil faptul că s-au aflat în incompatibilitate sau conflict de interese.

Iancu Marcel Mocean apare pe lista ANI ca fiind în stare de incompatibilitate după ce s-a descoperit că în perioada 2014-2015, în timp ce deținea funcția de primar în Cămărașu, a fost și membru în Consiliul de Administrație al școlii din comună, ceea ce contravine legii.

Raportul ANI, care stabilise incompatibilitarea lui Mocean, a fost contestat în instanță de către acesta iar Curtea de Apel Cluj i-a dat câștig de cauză.

Hotărârea instanței a fost contestată la ÎCCJ de ANI, iar instanța a fost de acord cu concluziile din raportul ANI și a stabilit că Mocean se afla în stare de incompatibilitate.

Sentința ÎCCJ nu a fost, încă motivată, astfel că Iancu Marcel Mocean a putut candida la alegerile locale și să fie ales, în condițiile în care nu îi era interzis acest drept.

Magistrații Judecătoriei Gherla urmează să analizeze această situație și să decidă dacă vor valida sau nu mandatul de primar al comunei Cămărașu al lui Mocean.

„Dânsul a candidat, a fost ales, urmează judecătoria să îl valideze sau nu”, a declarat  Mircea Abrudean, prefectul județului Cluj.

coral