Primarul Brașovului, Allen Coliban (USR), a dezvăluit aseară într-un LIVE pe Facebook că a fost la Primăria Cluj pentru a învăța cum să se lupte cu dezvoltatorii imobiliari, în folosul locuitorilor. A vrut să vadă cum Emil Boc poate impune dezvoltatorilor să construiască grădinițe, școli și alte elemente e infrastructură. L-a mai interesat și modul cum se construiesc parcuri. Brașovul, chiar dacă nu pare, are cea mai mică densitate de spațiu verde pe cap de locuitori. Degeaba au pădure dacă în cartiere au ras toți copacii pentru a face parcări. De parcuri în cartiere nici nu poate fi vorba, există mici locuri de joacă.

Allen Coliban: „Joi am fost la Cluj Napoca împreună cu o parte din personalul din factorii de decizie din conducerea primăriei. În mare scopul discuțiilor și scopul
vizitei a fost să punem în legătură directă compartimentele de urbanism de achiziții și de investiții pentru că avem cred eu multe informații și multe experiențe de împărtășit pe axa ceasta a municipiilor mari din România.

Iar o temă importantă pentru noi a fost cum a reușit și cum reușește Cluj Napoca să amenajeze parcuri, să facă exproprieri pentru amenajarea de parcuri, inclusiv să se dea o nouă dimensiune relației dintre dezvoltator și administrația locală.

Pe anumite dezvoltări imobiliare, dezvoltatorul predă primăriei cu titlu gratuit, cu donație, predă grădinițe, predă școli gata construite.

Ei bine există probleme pe care va trebui să le rezolvăm în perioada următoare de pe linia aceasta a urbanismului.

Există trei direcții. În primul rând pe zona de regulamente, regulamentul planului urbanistic din Cluj presupune sau oferă posibilitatea semnării de contracte între dezvoltator și municipalitate încă din faza anterioară avizării și autorizării lucrărilor.

Asta înseamnă că municipalitatea poate să impună acestui dezvoltator, cumva are loc o negociere, cu condiția donației către primărie a diverselor elemente de infrastructură sunt permise respectivele sunt avizate respectivele proiecte.

La Brașov regulamentul nostru nu are aceste prevederi și la ora actuală ne punem problema să-l amendăm și să înlocuim, se poate face acest lucru prin hotărâre de consiliul local astfel încât pe viitoare dezvoltări să avem și noi, primăria Brașov, o poziție mai puternică.

Și să ne asigurăm că mai ales dezvoltările mari nu vin fără aceste infrastructuri.

coral