News Flash:

Primele autobuze fără șofer vor ajunge la Cluj în această primăvară

29 Martie 2021
639 Vizualizari | 0 Comentarii
autobuz fara sofer

La Cluj-Napoca vor fi puse în circulație, în premieră în țară, autobuze fără șofer, pe străzile din oraș în această primăvară.

Primarul Emil Boc a anunțat că Primăria Cluj-Napoca este gata să lanseze licitația pentru primele autobuze autonome din România.

Potrivit edilului, anul acesta ar putea intra în circulație în Cluj-Napoca primele autobuze fără șofer, licitația fiind gata de lansare.

„Licitația pentru cumpărarea unor autobuze electrice autonome este gata de lansare şi vom cumpăra câteva. Ne rezervăm dreptul de a cumpăra mai multe, dar ideea e de a achiziționa două ca să vedem cum se vor integra în ecosistemul clujean”, a declarat Emil Boc, la un post local de radio.

La începutul anului 2020, primăria a semnat un contract cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pentru servicii de consultanță. Valoarea totală a contractului a fost de 135.000 de lei, iar UTCN va furniza consultanță pentru achiziționarea unor autobuze autonome electrice. Toate detaliile acestui proiect vor fi puse la punct împreună cu Universitatea Tehnică, instituție care va asigura inclusiv specialiști pentru stabilirea tipului de autobuz care va fi achiziționat.

Reprezentanții Primăriei au anunțat atunci că autobuzele fără șoferi ar urma să fie pe străzile Clujului în cel mult doi ani. Autobuzele au o capacitate destul de mica, de aproximativ 12 locuri, iar acestea vor circula în zonele centrale, unde nu ajung alte mijloace de transport.

Potrivit municipalității, numărul mare de senzori ai acestui autovehicul și complexitatea acestora garantează siguranța în trafic.

Autobuzele ar urma să fie testate timp de un an, iar apoi proiectul ar putea fi extins cu fonduri europene. Costul unui autobuz de acest fel este de aproximativ 350.000 de euro. Dacă acest proiect se va implementa, Cluj-Napoca va fi primul oraș din România care va avea astfel de autobuze, care sunt deja existente în Paris, Lyon sau Viena.

 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

cluj emil boc
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3002 (s) | 33 queries | Mysql time :0.177044 (s)