Prințesa română care a devenit Regina Iugoslaviei. A fost prima și ultima regină, înainte ca țara să fie subjugată de comuniști. Și, la fel ca rudele sale din România, a fost alungată din țara sa după Al Doilea Război Mondial, murind în exil, departe de pământurile natale și adoptive.

Prințesa română care a devenit Regina Iugoslaviei

Puțini cunosc astăzi povestea principesei Mărioara a României, prințesa română care a devenit Regina Iugoslaviei. Al treilea copil al (pe-atunci) principelui moștenitor Ferdinand și al soției sale, Maria, a venit pe lume pe 6 ianuarie 1900 în orașul german Gotha. Poreclită de mama sa Mignon, ea s-a născut într-o perioadă destul de zbuciumată din cuplului, când relația dintre Ferdinand și Maria părea pe punctul de a se destrăma.

Născută la cinci-șase ani după principele Carol și principesa Elisabeta, ea a fost mai apropiată de fratele său mai mic, Nicolae, născut în 1903. Însă, cu toții au avut o copilărie foarte fericită, petrecută în mare parte la Palatul Cotroceni și Castelul Pelișor. Odată cu trecerea anilor, ea s-a transformat într-o domnișoară extrem de frumoasă și de un altruism rar întâlnit. „Mignon era copilul zbuciumului meu”, spunea Regina Maria despre a doua sa fetiță.

În timpul Primului Război Mondial, când Mignon era deja adolescentă, prințesa a însoțit-o adesea pe mama sa, Regina Maria, în numeroasele sale vizite prin spitalele pline cu soldați răniți. În comparație cu sora sa, Elisabeta, care nu s-a arătat interesată de munca de soră medicală, Mignon a dat mereu dovadă de bunăvoință, altruism și dorința de a ajuta.

A avut o căsătorie aranjată, dar fericită

În anul 1921, s-au căsătorit primii doi copii ai regilor României. Astfel, principesa Elisabeta s-a căsătorit cu prințul moștenitor al Greciei, George, iar Carol, care mai fusese căsătorit pentru scurt timp cu Zizi Lambrino, s-a însurat cu Elena, o prințesă tot din familia regală elenă. Și iată că, în 1922, îi venea și Mărioarei rândul să își găsească un soț.

Căsătoria cu regele Alexandru I al Regatului Sârbilor, Croaților și Slovenilor, redenumit apoi Iugoslavia, a fost făcută în urma unui arajament al Reginei Maria. Aceasta dorea astfel să întărească alianțele regionale ale României. Chiar și așa, relația dintre Mignon și Alexandru avea să fie, în mare parte, una fericită. Nunta a avut loc în iunie 1922, după care cuplul regal s-a stabilit la Belgrad. Împreună au avut trei copii: Petru (1923-1970), Tomislav (1928-2000) și Andrei (1929-1990). Astfel, ea a rămas cu titulatura de prințesa română care a devenit Regina Iugoslaviei

Prima și singura regină din istoria Iugoslaviei

Din păcate, fericirea Reginei Maria a Iugoslaviei, așa devenise cunoscută Mignon, s-a încheiat mult prea devreme. În anul 1934, soțul său a fost ucis la Marsilia, ea devenind, mai apoi, Regină Mamă atunci când fiul ei, Petru, a fost proclamat rege. Anii care au urmat au fost foarte grei din cauza instabilității politice din Iugoslavia, apoi din cazua celui de-Al Doilea Război Mondial.

Din păcate, aceste evenimente aveau să însemne pentru familia regală exilul la Londra, apoi pierderea tronului, în noiembrie 1945, atunci când comuniștii conduși de Iosip Broz Tito au proclamat republica. Astfel, Mignon avea să își trăiască ultimii ani de viață la Londra, departe de tărâmul adoptiv, dar și de cel natal.

A murit în iunie 1961 și a fost înmormântată pe pământ britanic. În 2013 însă, în urma unor îndelungi demersuri făcute de actualii membri ai dinastiei Karagheorghevici, rămășițele sale au fost reînhumate în Serbia cu funeralii de stat.

  coral