News Flash:

Procesul de inselaciune “Tower” asteapta avocatul lui Chezan, care se afla la schi

8 Ianuarie 2015
2693 Vizualizari | 4 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8740 RON (+0.0002)
USD: 4.0034 RON (-0.0114)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Magistratii Curtii de Apel Cluj au amanat la inceputul saptamanii judecarea dosarului Mihai Chezan, in care omul de afaceri american de origine romana este acuzat de inselaciune in proiectul imobiliar Tower.
Procesul se afla in faza de contestatie fata de incheierea fazei de camera preliminara, judecatorul de la instanta de fond respingand toate exceptiile invocate de aparatorii inculpatilor.

Contestatia de la Curtea de Apel a fost deja amanata din luna decembrie, pe motiv de citare a tuturor partilor civile. La termenul de luni, avocatul lui CHezan a cerut amanarea judecatii, deoarece se afla inca in vacanta de schi din Austria.

Fratii Mihai Chezan si Mihaela Barbos au fost trimisi in judecata pentru inselaciune, de catre procurorii anticoruptie, ceoi doi fiind suspectati de inselarea a circa 100 de familii, care au achizitionat apartamente intr-un proiect imobiliar, prejudiciile fiind estimate la circa 6 milioane euro.

Anchetatorii sustin ca inculpatii i-au inselat pe cumparatori, deoarece nu detineau capacitatea financiara de a duce la final proiectul imobiliar excesiv mediatizat si au efectuat operatiuni pentru a devaliza societatea comerciala.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a urmatorilor inculpati:

CHEZAN MIHAI DUMITRU, reprezentantul legal al SC TOWER SRL si SC TOWER DEVELOPMENT SRL, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune calificata, savarsita in forma continuata,

BARBOS MIHAELA MARIA, director operatii – tranzactii la SC TOWER SRL, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune calificata, savarsita in forma continuata,

SC CLARK INTERNATIONAL SRL (denumirea anterioara SC TOWER SRL) pentru savarsirea infractiunii de inselaciune calificata, savarsita in forma continuata,

SC STERLING INTERNATIONAL DEVELOPMENT SRL, (denumirea anterioara SC TOWER DEVELOPMENT SRL) pentru savarsirea infractiunii de inselaciune calificata, savarsita in forma continuata

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada decembrie 2007 – mai 2011, inculpatii Chezan Mihai Dumitru si Barbos Mihaela Maria au defasurat o activitate complexa prin care au indus in eroare si au pagubit un numar mare de persoane (99 de persoane care s-au constituit parte civila), prin intermediul SC Tower SRL si SC Tower Development SRL. Inculpatii au anuntat public intentia de a edifica un ansamblu rezidential, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, desi nu detineau resursele necesare executarii unui astfel de proiect imobiliar. In acest sens, inculpatii au efectuat o campanie agresiva de publicitate, ascunzand situatia reala de fapt (privind inexistenta fondurilor) si au determinat astfel numeroase persoane fizice si juridice sa incheie antecontracte si acte aditionale la acestea, privind vanzarea – cumpararea unor apartamente, spatii si locuri de parcare, in cladirile care urmau a fi edificate. In temeiul acestor antecontracte si acte aditionale, promitentii cumparatori au achitat inculpatilor sume mari de bani, in mod repetat.

In tot acest interval de timp, inculpatii au administrat fraudulos activitatea si bunurile celor doua societati comerciale, in scopul decapitalizarii acestora si al obtinerii unor foloase materiale necuvenite.

Astfel, partile civile si vatamate care au fost induse in eroare s-au vazut aduse in starea de imposibilitate de a recupera sumele de bani date inculpatilor.

In prezentul dosar, a fost stabilit un prejudiciu total efectiv de 5.044.042,17 euro si 4.816.253,04 lei, cauzat prin actiunile infractionale ale inculpatilor.

Concret, starea de fapt detaliata in rechizitoriu este urmatoarea:

Inculpatii Chezan Mihai Dumitru si Barbos Mihaela Maria au organizat si executat, in perioada decembrie 2007 – mai 2011, o activitate complexa prin care au indus in eroare si pagubit un numar mare de parti civile, prin intermediul SC Tower SRL si SC Tower Development SRL.

Inculpatii au anuntat public intentia de a edifica un ansamblu rezidential, format din mai multe imobile, pe raza municipiului Cluj Napoca, sens in care au incheiat un acord de asociere cu USAMV Cluj Napoca (proprietara terenului pe care urmau a fi construite imobilele), totodata, au solicitat si au obtinut mai multe autorizatii de construire.

Dupa parcurgerea acestor etape preliminare, desi nu detineau resursele necesare executarii unui astfel de proiect imobiliar, inculpatii au efectuat o campanie agresiva de publicitate, ascunzand situatia reala de fapt (privind inexistenta fondurilor), determinand numeroase persoane fizice si juridice sa incheie antecontracte si acte aditionale la acestea, privind vanzarea – cumpararea unor apartamente, spatii si locuri de parcare, in cladirile care urmau a fi edificate.

In temeiul acestor antecontracte si acte aditionale, promitentii cumparatori au achitat inculpatilor sume mari de bani, in mod repetat. Pentru a fi mai convingatori, inculpatii au cheltuit sume importante de bani pentru prezentarea unei imagini publice cat mai favorabile (pentru amenajarea unor sedii, pentru achizitionarea unui parc de autovehicule de lux), totodata, au demarat executarea lucrarilor de constructie efectiva la unele dintre imobilele din cadrul proiectului, fapt care a fost de natura sa convinga persoanele interesate in cumpararea unor apartamente, de seriozitatea si capacitatea financiara suficienta a inculpatilor.

In realitate, inculpatii nu detineau capacitatea si resursele financiare de a duce la bun sfarsit proiectul, fapt pe care il cunosteau, insa l-au ascuns victimelor. In scurt timp, lucrarile de constructie au fost tergiversate si, in cele din urma, stopate, fapt care a dat nastere, treptat, unei situatii tensionate.

Cu toate acestea, inculpatii si-au multiplicat eforturile si activitatile de inducere in eroare a promitentilor cumparatori, devenind din ce in ce mai agresivi si mai insistenti, solicitandu-le acestora sa plateasca in continuare sume mari de bani, invocand diferite pretexte mincinoase pentru a justifica stoparea lucrarilor. Totodata, pentru a tergiversa rezolvarea situatiei si a obtine prelungirea termenelor de predare a apartamentelor promise, inculpatii au cesionat proiectul Tower Park, din patrimoniul SC Tower SRL, in patrimoniul SC Tower Development SRL, reusind in aceasta modalitate sa convinga numeroase parti civile sa accepte semnarea unor acte aditionale sau a unor noi antecontracte, prelungirea termenelor de predare si plata unor sume suplimentare de bani.

In tot acest interval de timp, inculpatii au administrat fraudulos activitatea si bunurile celor doua societati comerciale, in scopul decapitalizarii acestora si al obtinerii unor foloase materiale necuvenite.

Astfel, partile civile si vatamate care au fost induse in eroare s-au vazut aduse in starea de imposibilitate de a recupera sumele de bani date inculpatilor.

In prezentul dosar, a fost stabilit un prejudiciu total efectiv de 5.044.042,17 euro si 4.816.253,04 lei, cauzat prin actiunile infractionale ale inculpatilor.

Partile vatamate sustin ca ar fi fost induse in eroare, in ceea ce priveste posibilitatile reale de constructie a apartamentelor promise, fiind determinate in acest mod sa plateasca diverse sume de bani, in temeiul antecontractelor incheiate. In cele din urma, apartamentele respective nu au fost construite / finalizate, iar partile civile nu si-au putut recupera sumele de bani date.

Pentru a determina victimele sa semneze antecontractele si sa plateasca sumele de bani solicitate, inculpatii si suspectii le-au prezentat acestora diverse fapte mincinoase, ca fiind adevarate, cu scopul de a le induce in eroare.

Printre aceste sustineri necorespunzatoare adevarului, pot fi indicate, exemplificativ, urmatoarele: autorii au pretins fie ca terenul pe care urmau sa fie edificate imobilele este proprietatea SC TOWER SRL (in realitate terenul fiind proprietatea USAMV Cluj Napoca), fie ca SC TOWER SRL ar fi fost finantata de un investitor american, sens in care nu ar fi avut nevoie de contractarea unor credite bancare (fapt neadevarat), fie ca SC TOWER SRL construieste imobilele din resurse financiare proprii, fara a utiliza sau utilizand doar partial, in acest scop, sumele platite de promitentii cumparatori, fie ca sumele platite de promitentii cumparatori sunt solicitate cu titlul unei asa numite,,garantii”, fara sa fie necesare pentru continuarea proiectului.

In vederea mentinerii in eroare a victimelor, inculpatii Chezan Mihai Dumitru si Barbos Mihaela Maria au pretins ca au reusit sa identifice alti investitori germani sau italieni, care ar fi dispusi sa investeasca in proiectul Tower, solicitand victimelor plata unor sume suplimentare de bani.

Toate aceste sustineri ale inculpatilor au avut scopul de a ascunde situatia reala de fapt si anume aceea a imposibilitatii obiective a SC Tower SRL si a SC Tower Development SRL de a finaliza apartamentele promise, din cauza lipsei resurselor financiare necesare. Mai mult, chiar dupa aparitia unor dificultati financiare vadite, care au condus la tergiversarea si apoi la stoparea lucrarilor demarate, inculpatii au continuat sa duca o adevarata campanie agresiva asupra partilor civile, sustinand ca apartamentele vor fi finalizate, ca exista resursele necesare pentru acest demers (ceea ce nu era adevarat) si solicitand in mod repetat victimelor sa achite in continuare alte sume de bani.

Prejudiciul total efectiv reclamat de cele 99 victime este de 5.044.042,17 euro si 4.816.253,04 lei.
In cauza au fost luate masuri asiguratorii, constand in indisponibilizarea bunurilor imobile aflate in proprietatea suspectilor Chezan Mihai Dumitru si SC Clark International SRL Cluj Napoca, prin instituirea sechestrului. Bunurile sechestrate au fost evaluate la valorile totale de circa 275.000 euro (bunurile inculpatului Chezan Mihai Dumitru), respectiv 1.500.000 euro (bunurile inculpatei persoana juridica).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

mihai chezan mihaela barbos inselaciune
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1286 (s) | 22 queries | Mysql time :0.011276 (s)