News Flash:

Procesul Palocsay pare ca nu are sfarsit

13 Februarie 2013
1649 Vizualizari | 0 Comentarii
Procesul de retrocedare a terenurilor din livada Palocsay pare fara sfarsit. Dupa cinci ani de judecata, dosarul este din nou la inceput, asta pentru ca o instanta a decis rejudecarea lui. Zeci de batrani, unii cu varste de peste 80 de ani, bat drumul pana la Judecatorie la fiecare termen in asteptarea unei sentinte favorabile. Cinci dintre ei au decedat in ultimul an, iar cei vii spun ca tot ce-si mai doresc este sa-si primeasca terenurile inainte de moarte.

Zeci de batrani au luat cu asalt astazi o sala a Judecatoriei Cluj-Napoca, prea mica pentru a-i primi pe toti cei 200 de hostezeni care isi cer pamantul nationalizat de comunisti in anii 50. Oamenii se lupta cu Statiunea de Cercetare Pomicola, cea care administreaza acum cele 50 de hectare revendicate. Batranii vin chiar si cu carje la instanta pentru a-si recastiga dreptul de proprietate.

"De atatea ori ne-o chemat fara rost. Asta este. Toata lumea, batrani si asa mai departe. Nu se rezolva nimic. Va este greu sa veniti? Foarte greu ca-s invalid bineinteles", spune Iuliu Francisc, fost proprietar.

Batranii hostezeni spera ca procesul sa se incheie inainte ca ei sa moara.

"Dintre noi multa lume o murit. Noi suntem cativa asa batrani ca mine, 86 de ani, copiii mei, nepotii. Dupa moartea mea nimeni nu stie unde e pamantul. De ce nu da inapoi pana traim?! Sa anuntam copiii ca are dreptul la parintii nostri ce o fost", a spus Ileana Katani, fost proprietar.

Oamenii isi cunosc bine pamanturile.

Dupa decesul unora dintre fostii proprietari, au fost introdusi in dosar mostenitorii acestora, daca exista.

"In ultimul an si jumatate a intervenit acest fapt privind decesul care presupune in mod obligatoriu introducerea in cauza a mostenitorilor. Dupa stiinta mea au decedat 5 dintre fostii proprietari", a declarat Sztranyiczki Szilard, avocatul fostilor proprietari.

Conducerea Statiunii Pomicole spune ca respecta dreptul oamenilor, dar se opune retrocedarii in natura.

Procesul a fost amanat din nou pentru luna aprlie, pana la efectuarea unei expertize care sa stabileasca daca terenurile din actele oamenilor corespund cu cele din Statiunea Pomicola.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

palocsay rejudecarea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1221 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012084 (s)