Productia de masini in uzinele Dacia de la Mioveni va fi reluata la inceputul lunii mai. Dupa Paste, se reia activitatea in Uzina Mecanica si Sasiuri.

Joi, sindicalistii din uzinele Dacia de la Mioveni si reprezentantii patronatului au semnat un acord privind reluarea activitatii in fabrica.

Potrivit reprezentantilor angajatilor, oamenii se pot intoarce la munca doar in conditii de siguranta, asa ca s-a stabilit ca intreaga activitate de productie de masini sa fie reluata incepand cu data de 4 mai.

"Noi am analizat ce se intampla in Romania. Am vazut cam cum se prevede problema pandemiei si am dat ragaz angajatorului nostru, Dacia, sa faca toate conditiile pentru a relua in conditii de securitate activitatea pentru toti salariatii", a declarat Nicolae Pavelescu, lider sindicatul Dacia.

Potrivit reprezentantilor sindicatului din fabrica Dacia, a doua zi dupa Paste, 250 de oameni din cei peste 4.000 de salariati din Uzina Mecanica si Sasiuri vor incepe productia de motoare si cutii de viteza.

Tot atunci, alti 190 de oameni vor incepe sa lucreze in departamentul "presaj", unde se produce o parte din piesele folosite la fabricarea autoturismelor.

Pavelescu spune ca cei 440 de angajati care vor incepe lucrul mai devreme vor veni la serviciu pe baza de voluntariat, iar angajatii din categoria de risc, predispusi imbolnavirii cu COVID-19, vor sta acasa.

"Fabricatia de automobile se reia in data de 4 mai. In schimb, la uzina de mecanica, a doua zi dupa Paste, vor incepe lucrul 250 de oameni, intr-o singura echipa. In zona de vehicule, va lucra presajul cu 190 de oameni, in doua echipe. Lucrul se face pe baza de voluntariat si vom avea in vedere ca oamenii care sunt expusi, adica, cei cu boli cronice, boli profesionale, sa fie evitati, chiar daca vor dori sa lucreze voluntar", a spus liderul de sindicatul Dacia.

Potrivit unor surse din cadrul uzinelor Dacia, pana la reluarea integrala a activitatii, angajatii Dacia vor sta acasa in conditiile negociate in contractul colectiv de munca.

In fabrica Dacia lucreaza peste 13.000 de oameni, iar activitatea a fost oprita in luna martie. coral