Școlile sunt în prima linie a luptei în combatere consumului și traficului de droguri. Peste 11.000 de profesori din toată țara au fost instruiți în acest an să identifice elevii care consumă, potrivit datelor Agenției Naționale Antidrog. Însă recent am aflat că doi profesori din Buzău au fost reţnuţi chiar pentru trafic de droguri.

Expertul in educație Daniela Vișoianu a explicat că profesorii au fost formați să observe tulburări variații în comportamentul elevilor și să nu fie indiferenți la acestea. Ori asta este o critică care se aduce profesorilor din România ci uneori, unora dintre ei nu le pasă. Întâi trebuie să-i vadă pe copii, apoi să sesizee tulburări comportamentale. Să presupunem că un profesor de la clasă are o intuiție, o observație, consideră că cxeea ce se întâmplă cu un anumit adolescent, tânăr, copil nu este în regulă sauu nu este în linia comportamentului anterior, ce face mai departe profesorul: trebuie să se adreseze consilierului scolar, care trebuie să pună în mișcare un angrenaj care înseamnă asistență socială, discuții cu părinții, mai multe lucruri de făcut, inclusiv hârtii. Deci instruirea nu este ca să-i transformăm pe profesori în experți în recunoașterea consumului, a explicat expertul.

Daniela Vișoianu a mai spus că ar fi benefică vizionarea la școală a unui film despre ceea ce inseamnă consumul de droguri și presiunea grupului pentru consumul de droguri, apoi să urmeze o sesiune de dezbatere, refexie a elevilor asupra acestor probleme. O astfel de activitate are însă, nevoie de timp și o persoană care care să ghideze activitatea. Expertul vine cu propunerea de a se desfășura în perioada ”Școlii altfel”, dar acest lucru nu este reglementat.