Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, a prezentat un grafic ce arată rata de creștere incredibilă pentru noua tulpină Omicron.

Organizația Mondială a Sănătății a atribuit vineri litera greacă Omicron unei variante de COVID-19 nou identificate în Africa de Sud.

Experții în sănătate sunt profund îngrijorați de transmisibilitatea variantei Omicron, având în vedere că are o constelație neobișnuită de mutații și un profil diferit față de alte variante.

„Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a spus OMS într-un comunicat publicat vineri. „Dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfecție cu această variantă, în comparație cu alte COV.”

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, a precizat că speră "cu disperare să nu se confirme datele inițiale" şi a prezentat pe pagina sa de socializare un grafic îngrijorător.

„Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron este incredibilă – vedeți cu roșu.Dacă datele inițiale se confirmă – noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecțioasă decât Delta – creștere cu 500% mai mare.

Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale.Dacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0", spune Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică.

coral