Programul Casa Verde va fi reluat începând de marți, conform unui anunț oficial făcut de Ministerul Mediului. Solicitanții care nu au selectat un instalator înainte de suspendarea programului au acum la dispoziție un termen de maximum 90 de zile pentru a alege un instalator validat prin aplicația furnizată de AFM.

Ministerul Mediului a precizat că aplicația Programului Casa Verde Fotovoltaice va fi deblocată marți, 23 ianuarie 2024, de la ora 10:00. Solicitanții care nu au selectat un instalator până la data suspendării programului au la dispoziție acest termen pentru a face această selecție prin intermediul aplicației disponibile la adresa www.afm.ro. În cadrul aplicației, se va găsi o listă completă a instalatorilor validați de către Administratia Fondului pentru Mediu.

Instalatorii selectați trebuie să analizeze documentele încărcate de solicitant și să aprobe solicitanții eligibili conform Ghidului de finanțare a Programului pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice. Programul Casa Verde Fotovoltaice a fost suspendat în septembrie 2023 din cauza unei decizii judiciare, iar procesul a fost contestat de o societate, determinând o mediere în noiembrie 2023.

Ministerul Mediului subliniază că 90.000 de gospodării din România vor beneficia de facturi mai mici pentru curentul electric, producând în același timp energie curată, fără emisii și poluare. Cu un buget record de 2 miliarde de lei pentru anul 2024 și aproximativ 100.000 de potențiali beneficiari în noua ediție a programului, autoritățile anticipează ca 2024 să fie anul prosumatorilor în România.