Senatul a adoptat o propunere legislativa care prevede acordarea de masti de protectie, gratuit, de catre Ministerul Sanatatii, fiecarui cetatean roman, pentru a se proteja de noul coronavirus.

Raportul Comisiei de sanatate a Senatului, de admitere fara amendamente, a fost insusit de plen, senatorii exprimand telefonic 89 voturi ‘pentru’ si 43 de abtineri, relateaza Agerpres.

“Prin prezenta lege se acorda gratuit un set de 30 masti de protectie pentru fiecare cetatean roman aflat pe teritoriul Romaniei pana la 15 mai 2020. In vederea asigurarii de protectie cetatenilor de pe teritoriul Romaniei in actualul context epidemiologic determinat de raspandirea noului coronavirus, Ministerul Sanatatii, prin Unifarm SA, dispune achizitionarea de masti de protectie, conform standardelor europene in vigoare, preponderent de la producatori interni si din import. Fondurile pentru acordarea mastilor se asigura de la bugetul de stat si din fondurile proprii ale companiei Unifarm SA”, se arata in proiectul depus la Senat pe 27 aprilie,

Potrivit acestuia, distributia mastilor se realizeaza de compania Unifarm SA, prin Directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, catre autoritatile publice locale.

“Autoritatile publice locale se vor asigura de distribuirea catre fiecare cetatean a setului de 30 masti de protectie in mod gratuit”, mai arata initiativa legislativa.

In expunerea de motive se subliniaza faptul ca in prezent, din cauza pierderii temporare sau definitive a locurilor de munca si totodata din cauza preturilor oscilante pentru mastile de protectie, foarte multi cetateni se afla in imposibilitatea de a suporta cheltuielile aferente achizitionarii acestor masti.

“De asemenea, se constata ca in prezent necesarul de masti de protectie nu este acoperit de farmacii sau comercianti, iar in unele cazuri specula face ca aceste produse sa fie complet inaccesibile”, se mai arata in expunerea de motive.

Propunerea legislativa va fi dezbatuta in Camera Deputatilor, care este for decizional in acest caz.

coral