Autoritățile vor să extindă în 2023 proiectul pilot derulat la Cluj, astfel că buletinele electronice vor fi emise gratuit în toată țara până la finalul anului.

Clujenii au fost primii care au putut opta pentru acest nou tip de cărţi electronice de identitate, după ce Ministerul de Interne a lansat un proiect pilot în judeţ la începutul lunii august 2021, dar planurile sunt ca până la finalul acestui an buletinele electronice să poată fi emise în toată țara.

În acest moment, la Cluj eliberarea cărții electronice de identitate costă 67 de lei, însă, odată cu extinderea proiectului la nivel național, costul ar urma să fie suportat de stat din fondurile alocate în acest scop prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), conform unui proiect scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.

Buletinul electronic are mărimea unui card bancar, iar față de modelul actual – care a început să fie emis în 1997 – pe lângă CNP apar specificate clar ziua, luna și anul nașterii.

Totuși, cei care nu doresc noul tip de buletin pot opta să folosească cartea de identitate simplă, care va fi valabilă doar pe teritoriul României și pe baza căreia nu vor putea călătorii în afara țării după 2030.

Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, se mai arată în proiectul MAI.

coral