Centrul Integrat de Transplant, proiect în valoare de 200 milioane de euro, va fi finanţat prin PNRR şi ar urma să fie construit în termen de trei ani de la începerea lucrărilor. Centrul va fi realizat în Cluj, iar după ce proiectantul a realizat studiul de fezabilitate urmează licitaţia.

Consiliul Judeţean Cluj va construi Centrul Integrat de Transplant. Centrul va avea 280 de paturi, care vor integra facilităţile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic şi renal. 

Totodată, Centrul Integrat de Transplant va dispune de 12 săli de operaţie şi chirurgie, zone de Imagistică şi Unităţi de Primire a Urgenţelor, laboratoare, unitate de transfuzii şi recoltare sânge, zonă de Terapie Intensivă, cabinete medicale şi săli de cercetare, saloane, heliport şi nu numai.  

Primul centru de transplant multiorgan din România va avea 277 de paturi, din care 88 pentru transplant renal, 72 pentru transplantul de plămân, respectiv câte 36 de paturi pentru transplantul de cord şi cel hepatic.   Întreg proiectul a fost inclus la finanţare pe fonduri europene prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR) care a fost deja aprobat de Consiliul Uniunii Europene. Astfel, România va primi pentru acest obiectiv 200 de milioane de euro.   

„Lucrurile se îndreaptă în direcţia potrivită în ceea ce priveşte construirea la Cluj a unicului centru integrat de transplant din ţară şi din Europa de sud-est. Îmi doresc să păstrăm acest ritm intens de lucru, astfel încât în cel mai scurt timp posibil să putem lansa licitaţia de execuţie şi să demarăm lucrăile. Consiliul Judeţean Cluj va lansa licitaţia pentru execuţia Centrului Integrat de Transplant”, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.

Iniţial, licitaţia ar fi trebuit organizată la finele lunii martie. Centrul Integrat de Transplant este un proiect unic în România şi sud-estul Europei şi va salva vieţile a zeci de mii de români care au nevoie disperată de un transplant.

 

 

coral