News Flash:

Proiecte cu finantare externa aflate in derulare la Turda

23 Martie 2016
1134 Vizualizari | 0 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8738 RON (-0.0003)
USD: 4.0148 RON (-0.0059)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
In ultimii ani, atragerea fondurilor europene a reprezentat o prioritate a Primariei Turda.

Realizarile in ceea ce priveste obtinerea acestor fonduri au fost posibile datorita echipei din cadrul Primariei Turda, care a inteles faptul ca obligatiile de serviciu trebuie indreptate catre cetateni.

Desigur, inca mai sunt chestiuni care asteapta sa fie solutionate in diverse domenii de activitate, dar problemele cu care se confrunta comunitatea turdeana sunt in atentia executivului si a echipei pe care o gestioneaza, pentru ca impreuna sa fie gasite solutii pentru rezolvarea fiecareia dintre acestea.

In randurile ce urmeaza, vor fi prezentate succint cinci proiecte aflate in implementare la nivelul Municipiului Turda, "Reabilitarea sitului poluat istoric-Depozit deseuri periculoase UCT, Posta Rat (Municipiul Turda)", "Managementul sitului Natura 2000 Saraturile Ocna Veche", "Masuri integrate pentru reabilitarea prudenta si revitalizarea economica a centrului istoric al municipiului Turda", "ROMACT", respectiv "Infiintarea de depozitare culturale, colectarea si promovarea valorilor locale cu sprijinul localitatii Kiskunfelegyhaza si a zonei Torontal" - proiecte ce au sursa de finantare externa.

In ceea ce priveste "Reabilitarea sitului poluat istoric - Depozit deseuri periculoase UCT, Posta Rat (Municipiul Turda)" finantat din POS Mediu, Axa 2, DMI 2.2, data fiind importanta si amploarea proiectului, acesta a fost divizat, prima etapa avand termen de finalizare in iunie 2016, urmand finantarea pentru cea de-a doua parte a proiectului care va cuprinde decontaminarea propriu-zisa a sitului. A doua parte a proiectului va fi finantata din Programul Operational Infrastructura Mare si va avea o alocare financiara de cca. 20 milioane de euro.

"Managementul sitului Natura 2000 Saraturile Ocna Veche", reprezinta un proiect finantat din POS Mediu, Axa 4, DMI - Dezvoltarea infrastructurii si a planurilor de management pentru protejarea biodiversitatii si retelei Natura 2000. Proiectul are termen limita de finalizare la data de 30 aprilie 2016, iar in momentul de fata suntem in asteptarea avizului Directiei Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor pentru Planul de management si Regulamentul elaborat in cadrul proiectului. Planul de management va constitui un document esential de administrare si gestionare a sitului Natura 2000, Saraturile Ocna Veche.

Foto: centru turda

Proiectul "Masuri integrate pentru reabilitarea prudenta si revitalizarea economica a centrului istoric al municipiului Turda", este finantat prin Mecanismul financiar SEE (Spatiul Economic European) 2009-2014, [finantatori: Islanda, Lichtenstein si Norvegia], Programul PA16/RO12 - "Conservarea si revitalizarea patrimoniului cultural si natural" - Schema de granturi mici.

Proiectul propune realizarea unui set de documente care privesc protejarea, conservarea si punerea in valoare a patrimoniului istorico-arhitectural din zona istorica, centrala, a Municipiului Turda, respectiv arealul delimitat de Ansamblul urban central de sec. XVIII-XIX, cu afirmarea identitatii arhitectural-urbanistice locale, precum si elaborarea unui set de documente de planificare strategica, integrata a interventiilor privind reabilitarea prudenta si revitalizarea economica a centrului istoric al Turzii, tinand cont de rigorile ce trebuie respectate cand se intervine asupra patrimoniului construit, pentru evitarea degradarii ireversibile a acestuia, pentru a crea o punte intre trecut si viitor, liantul ce va contura, mentine, consolida si perpetua identitatea locala.

Perioada de implementare a proiectului: martie 2015 -  aprilie 2016, iar valoarea totala a acestuia este de 323.903 lei.

Implementarea si materialele elaborate in cadrul proiectului "Masuri integrate pentru reabilitarea prudenta si revitalizarea economica a centrului istoric al municipiului Turda", pot fi studiate pe site-ul www.centrulistoricturda.ro

In cele 12 luni de proiect derulate din martie 2015 s-au realizat urmatoarele materiale: un Studiu istorico-arhitectural al Ansamblului urban, o propunere de reconsiderare a limitelor actuale ale Ansamblului urban, o fisa de reglementare a zonei istorice, 35 de dosare documentare ale imobilelor istorice cu valoare arhitecturala, componente ale Ansamblului urban, o analiza socio-economica a zonei centrale, integrata in documentul strategic Concept integrat de masuri pentru reabilitarea prudenta si revitalizarea economica a zonei istorice centrale a municipiului Turda. Ultimele materiale realizate sunt un Indrumar practic de restaurare, conservare, reabilitare si intretinere a cladirilor monument istoric din Turda si un Caiet de solutii arhitecturale, ca solutii practice de protejare si punere in valoare a patrimoniului istorico-arhitectural local, materiale ce urmeaza a fi incarcate pe site-ul proiectului. .

Programul ROMACT este coordonat de catre Consiliul Europei in Strasbourg, in parteneriat cu Comisia Europeana si implementat in 6 tari membre UE. Municipiul Turda a semnat parteneriatul la data de 10 februarie 2016. Programul are ca scop intarirea capacitatii autoritatilor locale de a dezvolta si implementa planuri de dezvoltare locala integrate si politici publice de dezvoltare locala inclusive.

De asemenea, ROMACT doreste sa contribuie la imbunatatirea accesului la resurse financiare pentru incluziunea sociala a comnitatilor de romi. In cadrul parteneriatului, Municipiul Turda s-a axat pe analiza nevoilor specifice comunitatii rome de pe strada Barbu Lautaru, comunitate cu care a avut deja intalniri de lucru, urmand ca pe data de 22 martie, la sediul Primariei Municipiului Turda, sa fie gazduita o intalnire tematica intre reprezentantii autoritatii publice locale si beneficiarii programului, eveniment moderat de un reprezentant de la Strasbourg al ROMACT.

Proiectul "Infiintarea de depozitare culturale, colectarea si promovarea valorilor locale cu sprijinul localitatii Kiskunfelegyhaza si a zonei Torontal" constituie o finantare obtinuta de Primaria Kiskunfelegyhaza (Ungaria), la care Municipiul Turda este partener. Proiectul Hungarikum, al Ministerului Agriculturii din Ungaria, are ca scop colectarea si promovarea de valori nationale din Ungaria si din strainatate, organizarea activitatii de colectare a acestor valori, promovarea lor, infiintarea de depozitare culturale atat in tara cat si in strainatate, prin colaborare cu primarii si ONG-uri, respectiv organizarea de programe menite sa promoveze mestesugurile traditionale. Activitatile aferente proiectului se vor desfasura intre 16 noiembrie 2015 - 31 august 2016.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

turda a crea studiu istorico-arhitectural programul romact
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1578 (s) | 22 queries | Mysql time :0.047713 (s)