Candidatul PMP la Primăria Cluj-Napoca, professor în cadrul USAMV, Fiţiu Avram, a propus, prin cadrul unui proiect din portofoliul său, introducerea unui concept de bugetare participativă verde. Acesta oferă clujenilor şansa de a face parte dintre cei care iau deciziile la nivel de oraş, fiind consultaţi înainte de implementarea proiectelor propuse, putând să-şi exprime opinia despre acestea şi chiar primind undă verde pentru a veni cu propriile propuneri de proiecte. Locuitorii vor putea să-şi facă cunoscute în mod direct aşteptările cu privire la schimbările pe care le doresc în Cluj-Napoca. Acest lucru, consideră candidatul PMP, poate favoriza colaborarea dintre clujeni şi conducerea locală, pentru a obţine cele mai bune rezultate în cel mai scurt timp. Iniţiativa se doreşte a fi în folosul tuturor, iar clujenii vor putea finanţa proiectele în care cred, sau care prezintă interes pentru ei şi pentru valorile sau aşteptările pe care le au.

Locuitorii pot să-şi înainteze ideile de proiecte verzi pentru a fi luate în calcul de către primărie, iar dacă pot să demonstreze că implementarea acestora ar aduce un beneficiu real comunităţii sau oraşului, sau ar putea răspunde unor nevoi existente, acesta va fi adoptat şi finanţat.

Deşi unor clujeni nu o sa le surâdă ideea de a contribui financiar suplimentar în folosul oraşului, alţii ar putea fi atraşi de puterea de decizie pe care ar primi-o printr-o astfel de mişcare, şi de oportunitatea de a-şi face opiniile şi ideile auzite, şi de a putea alege şi susţine proiectele pe care le consideră utile sau necesare.

Scopul candidatului PMP, Fiţiu Avram, este acela de a transforma Cluj-Napoca într-un oraş verde, crescând şansele pentru ca acesta să se poată clasifica pentru titlul de „capitală europeană verde” în 2024. Clujenii vor decide dacă un astfel de program politic merită susţinut sau nu și dacă o politică mai ecologică le este benefică.

coral