News Flash:

Proiectii speciale la TIFF ale documentarului "Exploratorul", despre savantul Emil Racovita si expeditia "Belgica"

4 Iunie 2013
1619 Vizualizari | 0 Comentarii
Documentarul "Exploratorul", in regia lui Titus Muntean si Xantus Gabor, produs de Fundatia Arte Vizuale din Cluj-Napoca, despre expeditia stiintifica "Belgica" (1897-1899), la care a participat celebrul savant Emil Racovita, va fi proiectat joi, 6 iunie, in curtea interioara a Institutului Francez, in cadrul evenimentelor speciale organizate la Festivalul International de Film Transilvania (TIFF).

Expeditia stiintifica "Belgica" a fost prima care a iernat in Antarctica. La bordul navei s-au aflat, alaturi de capitanul belgian Adrien de Gerlache - baron de Gerlache de Gomery, norvegianul Roald Amundsen - ofiter secund, biologul roman Emil Racovita, medicul american Frederick Cook, meteorologul polonez Antoine Dobrowolski si geologul polonez Henryk Arctowski.

Documentarul cu fotografii stereoscopice realizate de Emil Racovita si cu o animatie dupa desenele sale urmareste firul vietii savantului roman, pionier al cercetarii vietii din Antarctica, din adancurile Mediteranei si din pesteri, intemeietor al biospeologiei (studiul faunei din subteran - pesteri si panze freatice de apa) si al primului Institut de Speologie din lume, la Cluj.

Expeditia "Belgica" a pornit din Anvers la 10 august 1897. Cu prilejul escalelor facute in Chile si pe tarmurile stramtorii Magellan, membrii expeditiei au efectuat cercetari complexe asupra florei si faunei. In apropierea Tarii Palmer din Antarctica, ei au descoperit o stramtoare care a primit numele navei, "Belgica", precum si cateva insule, una dintre ele fiind "botezata" "Grigore Cobalcescu", geolog, profesor la Facultatea de Stiinte din Iasi. Alte puncte necunoscute pe atunci atinse de expeditie au fost Insula Wiencke si Tara lui Danco, numite astfel in memoria celor doi membri ai expeditiei care au pierit in aceasta calatorie.

In perioada martie 1898 - februarie 1899, cand "Belgica" a fost prizoniera gheturilor, Emil Racovita si colegii sai au intreprins numeroase observatii si cercetari stiintifice. Materialul adunat a fost publicat in 60 de volume. Savantul roman a efectuat un studiu aprofundat asupra vietii balenelor, pinguinilor, pasarilor, care i-a adus o reputatie bine meritata. El a fost si unul dintre fotografii expeditiei.

Cea de-a doua proiectie a filmului "Exploratorul" va avea loc vineri, 7 iunie, la Cinematograful "Victoria".

Fundatia de Arte Vizuale prezinta la TIFF, in preambulul celor doua proiectii cinematografice, expozitia intitulata "Antarctica dincolo de capatul lumii", la Tiff Lounge din Piata Unirii, cu fotografii stereoscopice prelucrate de Radu Igazsag pentru proiectia documentarului si o scurta animatie realizata de Alexandru Buzea, pornind de la desenele savantului. In expozitie pot fi admirate si fotografii semnate de Helmut Ignat, realizate in timpul filmarilor documentarului. Muzeul "Stefan cel Mare" din Vaslui a contribuit la realizarea expozitiei cu exponate din colectia "Emil Racovita".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

belgica documentarul emil racovita antarctica cluj exploratorul tiff
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3155 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011482 (s)