News Flash:

Proiectul de revizuire a Constitutiei a ajuns la CCR: Cand trebuie sa dea verdictul

7 Februarie 2014
1282 Vizualizari | 0 Comentarii
Proiectul de revizuire a Constitutiei a fost inregistrat vineri la Curtea Constitutionala a Romaniei, care in termen de 10 zile trebuie sa se pronunte asupra respectarii dispozitiilor constitutionale privind modificarea Legii fundamentale.

Potrivit legii, inainte de sesizarea Parlamentului pentru initierea procedurii legislative de revizuire a Constitutiei, proiectul de lege sau propunerea legislativa, insotita de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constitutionala, care este obligata ca in termen de 10 zile sa se pronunte asupra respectarii dispozitiilor constitutionale privind revizuirea.

Legea de functionare a CCR prevede ca, la primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, presedintele Curtii numeste un judecator-raportor si stabileste termenul de judecata.

Citeste si: Curtea Constitutionala: Legea bugetului este constitutionala

Curtea se pronunta asupra proiectului cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor, iar decizia se comunica celor care au initiat propunerea legislativa ori, dupa caz, reprezentantului acestora.

Proiectul de lege sau propunerea legislativa se prezinta Parlamentului numai impreuna cu decizia Curtii Constitutionale.

Aceeasi lege stabileste ca in termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constitutiei, Curtea Constitutionala se pronunta, din oficiu, asupra acesteia.

In 4 februarie, Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat in unanimitate proiectul de modificare a Legii fundamentale.

Membrii comisiei au analizat observatiile Consiliului Legislativ si pe cele ale Comisiei de la Venetia si au adoptat mai multe amendamente.

Presedintele Comisiei, Crin Antonescu, a anuntat atunci ca proiectul va fi trimis Guvernului, Curtii Constitutionale si Comisiei de la Venetia, dupa care va intra in dezbaterea Camerelor Parlamentului.

Citeste si: Alin Tise: USL mai presus de lege
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

parlamentului ccr judecator-raportor judecata constitutiei
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1276 (s) | 33 queries | Mysql time :0.042525 (s)