Cadrul financiar multianual al UE nu va mai fi raspunderea presedintiei rotative, ci va deveni raspunderea presedintiei Consiliului European, a declarat presedintele Klaus Iohannis, prezent la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

In prezent, presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene este detinuta de Finlanda.

„Cadrul financiar multianual a fost discutat si am hotarat, noi toti impreuna, sa predam pregatirea acestui buget presedintiei Consiliului European fiindca in masura in care s-a lucrat la acest proiect pana acum nu s-a obtinut progresul pe care l-am asteptat.

Incepand de acum nu va mai fi aceasta chestiune in raspunderea presedintiei rotative, ci se va gasi la presedintia Consiliului European”, a declarat presedintele Iohannis.

Joi, cu putin inaintea inceperii reuniunii Consiliului European, Klaus Iohannis a declarat, la Bruxelles, ca nu este de acord cu propunerea presedintiei finlandeze a Consiliului Uniunii Europene privitoare la viitorul cadru financiar multianual.
Cu privire la propunerea finlandeza privind cadrul financiar multianual, Klaus Iohannis a declarat ca nu este de acord, aratand, printre altele, ca banii alocati pentru politica de coeziune ar fi “prea putini”.

“Nu sunt deloc de acord cu aceasta propunere finlandeza. Nu ne convine din niciun punct de vedere si se pare ca nu suntem singurii. Propunerea nu ne satisface absolut deloc.

Lipsesc chestiuni esentiale, de exemplu flexibilitatea intre fonduri, banii alocati pentru coeziune sunt prea putini pentru politica agricola comuna, impartirea banilor si conditionalitatilor, de asemenea, nu ne satisfac. Politica agricola si coeziunea sunt extrem de importante pentru noi”, a spus Iohannis.

„In acest sens, nu voi agrea sub nicio forma aceasta propunere finlandeza si, cu siguranta, vom ajunge la ceea ce se si propune in concluzii – sa delegam presedintelui Consiliului munca de elaborare a unui nou draft”, a afirmat Iohannis, la sosirea la reuniunea Consiliului European.

coral