Dinu Criste, preotul clujean care a candidat, cu succes, la alegerile locale,  critică faptele și spusele arhiepiscopului Teodosie, renumit pentru derapajele sale. 

”Diavolul se-mbracă de la Prada,

Teodosie se încalță de la Prada.

Dacă ești un simplu preot și nu ai “spate” “tot ce vorbești sau faci poate fi folosit împotriva ta” cum zice statul american prin gura polițistului  atunci când îi pune cătușele unui presupus infractor. Ești dus în fața unui tribunal bisericesc și, după caz, executat sau grațiat (rareori). Dar dacă ești Teodosie de la Tomis poți spune și poți face orice fără să dai cuiva socoteală. Nu de 3 zile încoace ci de ani de zile încoace gura nu-i mai tace și nimic nu-i place, mai ales faptul că Patriarhia nu ridică, de dragul său, Arhiepiscopia la rang de mitropolie. “Episcop-jucător”, Teodosie a făcut opinie discordantă mai mereu cu Patriarhia fără ca oficial, sau măcar off the record, cineva să-l pună la punct în numele “ascultării” față de ierarhia superioară.

Nu știu cine îi face branding-ul personal, dar cineva l-a învățat greșit că e important sa se vorbească cât mai mult despre tine, nu contează dacă de bine sau de rău. Consecințele? Episcopul Tomisului a devenit primul episcop român ortodox de cancan. A intrat în lista scurtă a personajelor preferate de presa de scandal. Când ajungi să atragi atenția unor persoane precum Oana Roman și Iulia Badiu nu-i de bine. Acestea l-au luat în colimator pe IPS  pentru că și-a permis să imagineze reglementări cu privire la drepturile femeii în biserică.

Viziunea episcopului a enervat-o la culme pe Oana, aceasta acuzând tiparul pre-medieval în care acesta gândește despre femei. Imaginați-vă, cum Doamne, iartă-mă?, din greșeală sau intenționat , IPS Teodosie s-a așezat pe aceeași canapea în sufrageria cancanului românesc încadrat la stânga și la dreapta de vrednicile Oana și Iulia. Interesant e iarăși cum un organ de presă bisericească cum e Radio Dobrogea a devenit furnizor de subiecte pentru presa de scandal.

Dacă diavolul se îmbracă de la Prada, potrivit Iuliei Badiu, Teodosie se încalță de la Prada. Și despre Papa se spunea că poartă papuci roșii de la același brand dar presa semi-oficială a negat asta. Nu știu dacă Teodosie se-ncalță de la Prada, dacă da, să ne spună, mai important e încotro îl duc pașii pe Înaltul prelat.

Ultima direcție pare iarăși gresită sau cel puțin excentrică.

Iată faptele: episcopul Teodosie a decis de curând să îi atârne de grumaz lui Victor Ciutacu Crucea Dobrogeană pentru….. Aici m-am pierdut! Pentru ce?! Ciutacu zice că l-a sunat Înaltul să îi mulțumească pentru sprijinul acordat ortodoxiei pe timpul pandemiei. Nu sunt singurul consternat, chiar cel decorat e cel puțin nedumerit având  în vedere dosarul de presă pe acest subiect. Adaug un extras clarificator din opera mizantropului Ciutacu despre popi, gospodine și despre Iisus pe care Teodosie nu doar că l-a înțeles pe dos ba mai mult l-a și premiat: 

“….popii moralişti şi pastoralele lor nesfârşite. Mă îngreţoşează gospodinele rumene şi reuniunile demonstrative ale familiilor în jurul meselor cu bunătăţi. Mă dor ochii de-atâta Iisus din Nazareth lăţit pe televizoare. Mă lasă rece apelurile şi îndemnurile de a fi mai bun. Allah akbar!”

Ce calcule face arhiepiscopul, nu știu. Cine îl sfătuiește,nu știu, bănuiesc doar. Un lucru e clar și se vede din spațiu: Teodosie vorbește și face ce poftește pentru că “alții” nu-și permit să-i spună să tacă”, a scris Dinu Criste. coral