Achiziții inutile, cheltuieli care au depășit bugetul companiei, întârzieri de ani în numirea membrilor conducerii – sunt doar câteva dintre neregulile enumerate de inspectorii Curții de Conturi într-un raport despre managementul Romaero, finalizat în decembrie 2021, intrat în posesia ziarului Libertatea.

Direct vizat, fostul manager Remus Vulpescu se apără cu un lung șir de realizări și dă de înțeles că totul i se trage de la fostul ministrul al economiei Niculae Bădălău, ajuns acum la Curtea de Conturi.

Fosta Întreprindere de Avioane București, compania aerospațială cu capital majoritar de stat Romaero a fost administrată defectuos sub bagheta lui Remus Vulpescu – este concluzia raportului finalizat de inspectorii Curții de Conturi la finalul anului trecut, pentru perioada 2018-2020.

Probleme în lanţ

Conform documentului, principalele probleme au constat în: lipsa unui plan de achiziții; depășirea nivelului de cheltuieli aprobat la nivelul companiei, inclusiv prin creșteri salariale nejustificate; achiziții nerentabile, nejustificate, cum ar fi puști airsoft destinate relaxării angajaților, dar în privința cărora nu există dovezi că ar fi fost utilizate; depășirea nivelului maxim admis pentru cheltuielile de protocol; întârzieri de 4 ani în ce privește procedura de selecție a membrilor Consiliului de Administrație; nerespectarea prevederilor privind formarea profesională a angajaților, cu angajarea de cheltuieli în sumă de peste 500.000 de lei, fără aprobarea departamentului Birou Învățământ din cadrul companiei.

În 2019, Remus Vulpescu a aprobat, prin semnătură, un referat având ca obiect organizarea de activități sportive pentru angajații Romaero. În baza acestui referat, s-au achiziționat puști airsoft în valoare de 72.879 de lei, peste 15.000 de euro. Jucăriile ar fi fost pentru distracţia angajaţilor.

Curtea de Conturi subliniază că achiziția s-a făcut în condițiile în care compania înregistra datorii, iar puștile și accesoriile acestora nu au fost recepționate în totalitate și nici nu s-a dovedit utilizarea produselor.

coral