Celebrul istoric Yuval Noah Harari susține, într-un editorial publicat de ziarul britanic The Guardian, că Vladimir Putin a pierdut, deja, războiul cu Ucraina. Ce nu ar fi anticipat președintele Rusiei.

Potrivit istoricului, Ucraina a arătat, în ultimele zile, că nu îi va acorda controlul lui Vladimir Putin pe termen lung. În opinia lui Yuval Noah Harari, președintele Rusiei se îndreaptă spre o înfrângere istorică. El poate câștiga toate luptele, dar, totuși, să piardă războiul.

Istoricul este de părere că Vladimir Putin nu a anticipat forța și dorința de luptă a Ucrainei. S-a bazat că Rusia este superioară din punct de vedere militar. Poporul ucrainean, însă, rezistă și ar urma să câștige războiul.

Vladimir Putin a pierdut războiul. “Pariul lui eșuează”

“Pe zi ce trece, devine din ce în ce mai clar că pariul lui Putin eșuează. Poporul ucrainean rezistă, câștigă admirația lumii întregi – și va câștiga războiul. Urmează multe zile negre.

Rușii pot cuceri în continuare întreaga Ucraina. Dar pentru a câștiga războiul, rușii ar trebui să stăpânească Ucraina și pot face asta doar dacă ucrainenii îi lasă. Acest lucru pare din ce în ce mai puțin probabil să se întâmple.

Fiecare tanc rusesc distrus și fiecare soldat rus ucis sporește curajul ucrainenilor de a rezista. Și fiecare ucrainean ucis adâncește ura ucrainenilor față de invadatori.

Ura este cea mai groaznică dintre emoții. Dar pentru națiunile asuprite, ura este o comoară ascunsă. Îngropată adânc în inimă, poate susține rezistența pentru generații.

Pentru a restabili imperiul rus, Putin are nevoie de o victorie relativ lipsită de sânge care va duce la o ocupație relativ lipsită de ură. Vărsând din ce în ce mai mult sânge ucrainean, Putin se asigură că visul său nu va fi niciodată realizat.

Nu va fi numele lui Mihail Gorbaciov scris pe certificatul de deces al imperiului rus: va fi al lui Putin. Gorbaciov i-a lăsat pe ruși și ucraineni să se simtă ca niște frați; Putin i-a transformat în dușmani”, a scris istoricul. coral