Peste 100.000 de oameni fost prezenți vineri, 18 martie, pe stadionul Lujniki, din Moscova, care a găzduit finala Cupei Mondiale de fotbal din 2018, pentru a celebra anexarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, de acum 8 ani, relatează agențiile ruse Interfax și TASS și ziarul Izvestia. Decorul a fost solemn, plin de steaguri naționale.

Mulțimea a scandat numele președintelui, dar, la o privire mai atentă a oamenilor din tribună, prim-planurile arată că existau destui care nu erau nici entuziaști, nici nu scandau. Președintele Vladimir Putin (69 de ani) a apărut pe Arena Lujniki, la „evenimentul patriotic”, după spectacolul grupului Liube. În discursul său din cadrul evenimentului, Putin a subliniat că „stoparea genocidului populației din Donbas este principalul obiectiv al operațiunii militare speciale ruse din Ucraina”. Potrivit liderului de la Kremlin, „împotriva locuitorilor din Donbas care nu au fost de acord cu lovitura de stat din 2014 au fost organizate operațiuni militare punitive”.

„Au fost imediat supuși bombardamentelor sistematice cu tunuri, lovituri aeriene. Acesta este ceea ce se numește genocid”, a adăugat Putin. „Salvarea oamenilor de genocid, scopul operațiunii militare din Ucraina” „Salvarea oamenilor de această suferință, de acest genocid, este principalul motiv al operațiunii militare pe care am lansat-o în Donbas și în Ucraina. Acesta este tocmai scopul”, a spus Putin, citat de agenția rusă Interfax, care estimează la 200.000 de oameni numărul celor prezenți pe stadion, dar și în afara acestuia.

Putin a dat asigurări că „autoritățile ruse știu ce trebuie făcut în continuare. Cu siguranță vom implementa toate planurile. Niciodată nu am fost așa de uniți”. În timpul discursului președintelui, transmisiunea preluată de Rossiya 24 și Channel One a fost brusc întreruptă. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitri Peskov, a explicat, pentru TASS, că a fost „o defecțiune tehnică a serverului”.
 

coral