Avocații Elenei Udrea rămân optimiști și spun că soarta fostului consilier prezidențial din perioada Traian Băsescu e încă departe a fi total cunoscută. Aflată departe de țară în ultimele trei săptămâni, Elena Udrea, dar în special echipa sa de avocați din România, în frunte cu Tudorel Toader și Veronel Rădulescu, depun eforturi consistente pentru a schimba soarta procesului în care unul dintre cei mai cunoscuți oameni politici de la noi de după 1990 a primit o condamnare de șase de închisoare, cu executare.

Avocații au cerut preschimbarea termenului recursului în casație, admis deja în același proces

„În același dosar în care  a primit condamnarea și în care a fost respinsă contestația în anulare există încă căi de atac. Iar una dintre aceste ultime căi este recursul în casație.

Acest recurs despre care vorbesc, și care este admis în principiu, ar fi trebuit să se judece la data de 16 mai. Numai că am depus actele prin care am solicitat o preschimbare a termenului în cauză.

Teoretic, instanța ar putea judeca acest lucru și mâine, în Joia Mare, și să avem parte de vreo surpriză”, a declarat Veronel Rădulescu, unul dintre avocații Elenei Udrea în acest dosar.

El spune că înțelege faptul că clientul său nu e unul „iubit”, dar că datoria sa este aceea de a se bate pentru cauza acestuia. „Atâta timp cât vom mai avea șanse reale și perfect legale, vom continua să facem toate demersurile în acest dosar.

După mine, s-a creat un precedent, precedentul Elena Udrea, și el se reflectă asupra modului în care instanțele românești aplică legea”, adaugă același avocat. Veronel Rădulescu e de părere și că în cazul clientei sale „nu a fost respectată Convenția ONU, referitoare la lupta contra corupției”.

„Convenția de la New York, cea care face referire la lupta contra corupției, precizează clar că asemenea spețe trebuie judecate de complete specializate. Chiar și în disputa asta, creată, între dreptul european și cel national, decizia CJUE e clară. Practica europeană poate fi impusă de o instanță națională în cazul în care există un risc sistemic de impunitate.

Adică face referire la o decizie prin care pot scăpa de aplicarea legii o serie de persoane acuzate de anumite lucruri, iar prejudiciile se duc pe apa Sâmbetei, cum se spune. Or, nimic din toate astea nu se aplică în cazul Elenei Udrea. Nici măcar nu exista amenințarea vreunui termen de prescripție, fiindcă cauza e valabilă până în 2027”, mai spune Veronel Rădulescu, conform impact.ro

Elena Udrea are cele mai mari șanse să petreacă Paștele în arest, la Sofia, dar vizitată de iubit și de fiica sa

Tot Veronel Rădulescu susține că calea de atac la CEDO e și ea pe lista măsurilor la care se va apela, dacă nu se va reuși rezolvarea situației în instanțele din țară.

Pe de altă parte, e de așteptat ca Elena Udrea să petreacă Paștele la Sofia, acolo unde fostul politician român se află de circa trei săptămâni. Ea a reușit până acum să amâne de două ori decizia extrădării sale în România, plângându-se pe seama condițiilor de detenție din România.

Ea are, mai nou, dreptul de a face până în Duminica Paștelui, un nou recurs la cea mai recentă decizie a instanței de peste Dunăre, cea care a admis extrădarea în România.

În aceste condiții, șederea sa în Bulgaria se va prelungi, deși inițial toată lumea era de părere ca extrădarea Elenei Udrea nu va dura mai mult de o săptămână.

Foarte probabil, ea va fi vizitată de Paști de iubitul ei, Adrian Alexandrov, cel care de altfel i-a fost alături în ultimele zile, la Sofia. E foarte posibil ca la Sofia să ajungă de Paști și micuța Eva Sofia, de trei ani, care nu și-a mai văzut mama de ceva timp.

Elena Udrea a cerut Curții de Apel de la Sofia să-i accepte o cerere de arest la domiciliu, cu brățară electronică, demonstrând că a închiriat un apartament în capitala țării vecine, pe o durată lungă de timp.

Elena Udrea a fost condamnată la începutul lunii aprilie în dosarul „Gala Bute” la șase ani de închisoare, dar ea ieșise deja din țară, fiind surprinsă de către poliția bulgară la granița cu Grecia.

Statul român a formulat o decizie de extrădare a Elenei Udrea, una care se judecă de peste trei săptămâni, deși în teorie, pe suprafața Uniunii Europene, extrădările ar trebuie să fie repede materializate. coral