Expertulul în sănătate publică de la UBB, Răzvan Cherecheșa, atrage atenția oamenilor cu privire la efectele relaxării măsurilor. El spune că ne vom confrunta cu un val 4 în toamnă.

„Ce nu a precizat președintele, sunt sigur, e dacă sunt vaccinate cu prima doză sau cu ambele doze. Sincer, eu sunt sceptic. Dacă vă uitați la trend, scade ritmul de vaccinare. Și nu scade pentru că avem mai puțin doze sau pentru că avem mai puține centre, pentru că avem suficiente acum, dar scade pentru că nu avem o campanie de comunicare suficient de clară și care să fie implementată continuu”, a declarat el.

„Nu există un stimulent de vaccinare și de aceea scade continuu, pentru că am intrat în rezervorul de persoane sceptice și de aceea e nevoie de argumente suplimentare. Simplul fapt că avem vaccinul disponibil nu e suficient. Mesaje precum situația e sub control fac ca unele persoane să nu se mai vaccineze. (…)

Ca să poți oferi facilități doar pentru persoanele vaccinate trebuie să treci o legislație destul de clară, care să nu expună la risc operatorii economici sau organizatorii de orice fel de evenimente, pentru că dacă ajungi în instanță, legislația nefiind clară și cu un vid legislativ în momentul acesta, va depinde exclusiv de credințele personale ale judecătorului. Și avem judecători care s-au pronunțat împotriva vaccinării.

Practic, dacă anunți că ajungi la 5 milioane, unii se relaxează și nu mai ajungi la 5 milioane. Dacă anunți că nu ajungi la 5 milioane, atunci oamenii sunt demoralizați că nu merg în direcția bună”, a adăugat Cherecheș.

coral