Vești bune pentru românii care au electrocasnice vechi și vor să le schime cu altele noi. Programul Rabla electrocasnice 2021 va lua startul. Când începe Rabla electrocasnice și care este regula de bază a programului, puteți afla mai departe.

Rabla electrocasnice 2021. Când începe programul și care este regula de bază

După cum spuneam, programul Rabla electrocasnice va lua startul începând de pe data de 14 mai. În acest an, bugetul alocat este de nu mai puțin de 75 de milioane de lei, însă, potrivit ministrului mediului, în 2021, fiecare domeniu de electrocasnice va avea propriul buget. Regula de bază este subvenționarea pentru schimbarea aparatelor care consumă cea mai multă energie electrică.

”Pe 14 mai începe Rabla pentru electrocasnice. Regula de bază este, în primul rând, să subvenționăm schimbarea aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă: frigiderul, mașina de spălat rufe, mașina de uscat rufe. Sunt cele trei cu care pornim”, a anunțat Tanczos Barna, joi, la Digi24.

Banii s-au dus pe televizoare

Se pare că banii se vor aloca pentru fiecare componentă separat. S-a luat această măsură, deoarece în ediția anterioară a programului Rabla electrocasnice, cele mai multe fonduri au fost folosite pentru achiziționare de televizoare. Cu toate acestea, vor exista și unele excepții în cazul dispozitivelor pentru școala online.

”Alocăm sume pentru fiecare componentă separat, astfel încât să nu ne trezim, cum s-a trezit ministerul acum doi ani, cred, că 40% sau 60% din bani se duc pe televizoare.

În principiu, la fiecare (echipament) se predă ceea ce se cumpără, dar vor fi specificate la fiecare. Vor fi și excepții, acolo unde vrem să ajutăm, de exemplu la laptopuri, tablete, trebuie să ajutăm familiile care nu-și pot trimite copiii la școală. Sau aparatura de aer condiționat – acolo putem să venim cu un consumator mai mare, ca să avem această regulă de a preda un aparat electrocasnic”, a explicat ministrul mediului.

Programul Rabla electrocasnice a fost amânat în 2020

Potrivit sursei citate, programul Rabla pentru electrocasnice ar fi trebuit să înceapă pe 15 decembrie anul trecut, însă din cauza insecurității cibernetice, programul a fost amânat. Spre deosebire din 2019, când bugetul a fost de 40 de milioane de lei, anul aceste este mult mai mare, ajungând la 75 de milioane de lei.

Cu ajutorul programului Rabla pentru electrocasnice, cei care vor să își cumpere electrocasnice noi din clasa A++ și A+++, pot beneficia de vouchere dacă predau la schimb echipamente electronice vechi.

Rabla Electrocasnice, la a treia ediție

Care sunt scopurile programului Rabla pentru electrocasnice? Ei bine, principalul scop al programului este acela ca românii să recicleze, aceasta fiind o condiție obligatorie din partea Uniunii Europene. Pe de altă parte, magazinele cu produse electrocasnice înregistrează vânzări mai mari la electrocasnicele cu un consum redus de energie electrică, potrivit economica.net.

Cu toate acestea, pentru cetățeni, unul dintre cele mai importante beneficii ale programului Rabla electrocasnice, este consumul redus de energie al aparatelor noi, cu ajutorul cărora vor avea facturi mai mici la energia electrică. Este cunoscut deja faptul că optimizarea consumului de electricitate este o metodă foarte eficientă de a face economii. coral