Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Aradat, a declarat, vineri seara, că în contextul redeschiderii şcolilor nu există un pericol real pentru copii, ci riscul este ca aceştia să transmită virusul atunci când ajung acasă.

Secretarul de stat a recomandat ca, pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, copiii să nu interacţioneze direct cu bunicii.

“Eu aş impune şi nişte reguli în casă, mai ales dacă sunt persoane în vârstă, bunici, etc. Aş pune nişte reguli în casă pentru următoarele luni, chiar dacă nu sunt reguli oficiale, sunt recomandări, familiile poate că le adoptă sau nu, dar regula este copilul să nu interacţioneze direct cu bunicii, nu va fi uşor, dar e o regulă care trebuie să fie. (…) Pericolul real asupra copiilor este minimal, pentru că boala asta se întâmplă să nu aibă un impact grav asupra copiilor şi până acum acestea sunt datele, nu se schimbă. Este un procent infim de cazuri în lume în care copiii au fost afectaţi mai serios, în rest nu. La acest moment noi nu vorbim de un pericol asupra copiilor. Pericolul este când se întorc acasă şi să ajungă să transmită către bunici”, a afirmat şeful DSU, la postul Digi 24.

Raed Arafat a subliniat că trebuie clarificate lucrurile în ceea ce priveşte începerea noului an şcolar şi că întrebările unor profesori şi părinţi, care nu au înţeles cu precizie în ce condiţii va fi reluată activitatea în unităţile de învăţământ, sunt legitime.

El a menţionat că este de datoria reprezentanţilor şcolilor să discute cu părinţii şi să le explice acestora care sunt măsurile luate pentru protejarea copiilor.

Şeful DSU a subliniat, totodată, că în contextul unor cazuri de infectare, unele şcoli ar putea fi închise pentru perioade scurte de timp.

coral