Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, joi seara, ca ordinul emis marti, prin care se prelungeste o prevedere adoptata luna trecuta conform careia cazurile medicale care nu reprezinta urgente si care pot fi amanate trebuie amanate nu presupune ca ambulatoriile de specialitate sau spitalele isi suspenda activitatea. "

Nu au fost suspendate ambulatoriile, nici activitatile din spitale. Doar ca s-a dat medicului alegerea de a opera un pacient acum, sau peste o luna cand este mai sigur, in mod deosebit pentru pacientul respectiv”, a spus Arafat.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a adus clarificari cu privire la ordinul comandantului actiunii din 7 aprilie, prin care se prelungeste un ordin din 23 martie si care prevede reducerea activitatii medicale doar la cazurile obligatorii, urgente sau cazuri care necesita tratament fara intrerupere, actul normativ prevazand amanarea cazurilor cronice care pot fi amanate.

"Multa lume a interpretat sau a incercat sa interpreteze acest ordin ca este o sistare a intregii activitati cu exceptia urgentelor. Ordinul nu prevede acest lucru. Nu au fost suspendare ambulatoriile, nici activitatile din spitale. Doar ca s-a dat medicului alegerea de a opera un pacient acum, sau peste o luna cand este mai sigur, in mod deosebit pentru pacientul respectiv”, a spus Arafat.

Acesta a precizat ca sunt afectiuni sau interventii care pot fi amanate, iar decizia privind aceste afectiuni s-a luat pe de o parte pentru pastrarea locurilor libere in spitale, dar si pentru protectia pacientilor si a spitalelor de pacientii asimptomatici care ar putea raspandi virusul in unitatile sanitare.

"Este o logica in spatele acestui ordin si sper ca toti colegii au inteles acest ordin, nimeni nu-i opreste a trata pacientii, dar necesita o responsabilitate din partea lor de a nu incarca spitalele si sistemul sanitar cu cazurile care pot fi amanate. (…) Casele de Asigurari nu au cum sa refuze decontarea la ambulatorii, (…) noi nu am suspendat aceasta activitate”, a adaugat Raed Arafat.

coral