Situația din țara noastră este din ce în ce mai difiicilă, însă oamenii sunt, totuși, optimiști. De când s-a anunțat că a fost descoperit vaccinul, românii speră că viața normală este tot mai aproape și pandemia va fi învinsă, iar sărbătorile de iarnă vor fi din nou ca în anii trecuți, fără restricții. Cu toate acestea, autoritățile nu au deloc o atitudine pozitivă, având în vedere că numărul de infectări este, în continuare, unul mare, iar decesele s-au înmulțit și ele considerabil. Despe aceste aspecte a vorbit din nou Raed Arafat, șeful DSU.

Arafat anunță sărbători atipice

Toată lumea visează la sărbătorile de odinioară, fără restricții și teama că viața noastră ar putea fi în pericol. Raed Arafat ne avertizează ne avertizează, însă, că acest scenariu nu va fi posibil și ne sfătuiește să dăm dovadă de responsabilitate și, înainte de toate, să ne gândim la sănătatea noastră și a celor din jur, pentru că ceea ce va urma stă în mâinile fiecăruia și depinde

Șeful DSU a explicat că situația este una dificilă, chiar dacă am putea observa o scădere a numărului de cazuri și că responsabilitatea este și a noastră, pentru că nu este suficient efortul autorităților, dacă noi sfidăm regulile. Arafat explică faptul că intenția nu este distrugerea sărbătorilor, ci protejarea oamenilor și reducerea riscului de îmbolnăvire și susține că atenția noastră trebuie să fie îndreptată către contactul cu tot mai puțini oameni.

Arafat a mai declarat și că riscul crește cu cât invităm acasă mai multe persoane, despre care nu știm exact în ce locuri au mers, cu cine au luat contact în ultima perioadă, ceea ce nu ne oferă garanția că nu reprezintă un pericol pentru noi. Astfel, trebuie să fim atenți și să ne limităm la sărbători cu cât mai puține persoane, dacă vrem să controlăm situația și să evităm izbucnirea unui noul val de infectări, despre care specialiștii deja vorbesc că ar avea loc în iarnă.

„Este un sfat, restul oamenilor vor face ce cred, nimeni nu poate să le spună ce să facă în casele lor, dar trebuie să se gândească foarte serios la protecția lor și a celor care sunt vulnerabili. Este foarte important să fie înțelepți. Dacă vrem să mai încercăm încă un val puternic, atunci putem să-l încercăm. Oricum OMS deja avertizează că urmează un nou val în ianuarie-februarie. Măcar să putem să controlăm situația. Depinde doar de noi. Această situație depinde total de comportamentul nostru ca și colectivitate, ca oameni, dar și de comportamentul fiecărui individ. Nu e suficient că statul, că autoritățile, ca DSU să își facă părțile lor, trebuie să ne facem și noi partea aici. Cea mai importantă rămâne prevenirea, care depinde de fiecare individ în parte. Acesta este sfatul meu”, a declarat Raed Arafat.

coral