Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu are nicio relevanță faptul că virusul care provoacă variola maimuței a ajuns la granița țării noastre și că nu trebuie luate măsuri suplimentare.

Ungaria a anunțat că a depistat primul caz de variola maimuței la un bărbat în vârstă de 38 de ani. Autorităţile din țara vecină vor să afle dacă bărbatul a călătorit sau nu în străinătate şi cum a contractat virusul.

"Nu are niciun fel de relevanță că a apărut la graniță. Virusul nu trece granița. Este importantă identificarea cazului de infecție și izolarea contacților, eventual vaccinarea lor. Nu trebuie măsuri suplimentare pentru faptul că a existat în apropierea României un astfel de caz", a spus Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că România va primi gratuit aproximativ 2.000 de doze de vaccin pentru imunizarea împotriva virusului care provoacă variola maimuţei.

"România va primi o anumită cantitate de vaccinuri în mod gratuit. Este o disponibilitate limitată de vaccin la nivelul UE. Probabil că vom primi gratuit o cotă parte similară cu populaţia României din totalul populaţiei Uniunii Europene. Probabil ceva în jur de 2.000 de doze, cu precizarea că pentru un contact este necesară administrarea a două doze de vaccin la un anumit interval de timp pentru a realiza protecţia", a explicat Rafila.

coral