News Flash:

Rares Pop si compania, trimisi in judecata pentru fapte de coruptie

14 Iulie 2014
1554 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8744 RON (0.0000)
USD: 4.1145 RON (0.0000)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Rares Pop
Rares Pop, fostul inspectorul sef teritorial al Inspectoratului de Stat pentru Control Trafic Rutier, alaturi de Crisan Claudiu Vasile, inspector coordonator al Biroului judetean Cluj si Dohotar Ioan Radu, inspector coordonator al Biroului judetean Bistrita Nasaud si membru in consiliul de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier, au fost trimisi in cursul acestei zile in judecata is stare de arest preventiv, fiind acuzati de savarsirea mai multor infractiuni de coruptie.

Acestia sunt acuzati de abuz in serviciu, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite comisa in forma continuata, desfasurarea de activitati ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta, fals intelectual, sanataj si luare de mita.

Potrivit procurorilor Rares Pop, si-a urmarit doar interesul personal dupa ce a fost numit in functia de director. In parlalel avea patru societati comerciale care au fost trecute pe numele sotiei, pentru a nu bate la ochi, "Universal Auto Special" SRL, "UAS Service" SRL, "Universal Inspectii" SRL si "MM ITP Test" SRL. Toate aceste societati comerciale aveau legatura cu activitatea auto, de la vanzari de piese auto si pana la inspectiile tehnice periodice. Comportamentul lui Rares Pop demonstreaza clar ca tot sistemul de control al traficului rutier functioneaza doar pe baza spagi si interese. Multe dintre societatile comerciale care au fost favorizate de catre Pop, reveneau cu mijloacele de transport la firmele acestuia pentru a efectua fie inspectiile tehnice periodice, fie diferite lucrari mecanice.

Dosarul va fi judecat de catre Tribunalul Cluj.

Redam mai jos comunicatul DNA:

Procuror din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv,  a inculpatilor:

POP RARES VASILE,  inspector sef teritorial (7 judete) in cadrul Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier si vicepresedinte al organizatiei locale a unui partid politic, pentru savarsirea infractiunilor de:     
-    abuz in serviciu comis in forma continuata cu obtinere de foloase necuvenite, (40 de acte materiale),
-     permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite comisa in forma continuata, 
-    desfasurarea de activitati ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite
-        fals intelectual in forma participatiei improprii
-    santaj
-    luare de mita

CRISAN CLAUDIU VASILE, inspector coordonator al Biroului judetean Cluj, din cadrul Inspectoratul de Stat pentru Controlul Traficului Rutier pentru savarsirea infractiunilor de:     
-    abuz in serviciu comis in forma continuata cu obtinere de foloase necuvenite, (39 de acte materiale),
-     permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii ce nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite comisa in forma continuata

De asemenea, a fost trimis, in stare de libertate, a inculpatului

DOHOTAR IOAN RADU, inspector coordonator al Biroului judetean Bistrita Nasaud si membru in consiliul de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu comis in forma continuata cu obtinere de foloase necuvenite, (18 acte materiale).

In rechizitoriul intocmit procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt :

In  perioada  august 2012-21 mai 2014, inculpatul Pop Rares Vasile, in calitate de inspector sef teritorial al ISCTR-IT 4, singur sau impreuna cu inculpatii Crisan Claudiu Vasile si Dohotar Ioan Radu, in mod repetat, contrar atributiilor legale si de serviciu, a intervenit in activitatea de control desfasurata de catre inspectorii din subordine, determinand incalcarea normelor legale privind constatarea si sanctionarea faptelor contraventionale savarsite la regimul transportului rutier, pentru a proteja, astfel, unele societati aflate in sfera de interes a inspectorilor judeteni.

Inculpatul Pop Rares Vasile a dezvoltat relatii cu numerosi operatori economici ce activeaza in domeniu, asigurand acestora protectie in schimbul obtinerii de avantaje patrimoniale, fie direct, fie prin impunerea folosirii serviciilor prestate de societati comerciale controlate de acesta prin rude ale sale sau afini sau detinute de membri ai familiei sale. Din vara anului 2012, cand a fost numit in actuala functie, atributiile sale din cadrul firmelor pe care le administra, au fost transferate sotiei sale.

Calitatea de asociat a sotiei era de fapt una formala, probele administrate atestand ca inculpatul Pop Rares Vasile este factorul decident, consultat telefonic cu privire la clientii societatilor, preturile la care sunt efectuate serviciile, etc.
In plus, inculpatii au divulgat, in mod repetat operatorilor de transport, date privind locul amplasarii echipajelor de control in trafic, intervalul orar de actiune al acestora ori date privind existenta unor reclamatii inregistrate in evidentele ISCTR, astfel incat, beneficiarii acestor informatii sa  evite aplicarii sanctiunilor pecuniare si a masurilor complementare.

Concret, starea de fapt detaliata in rechizitoriu este urmatoarea:

La nivelul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR), Inspectoratul teritorial condus de Pop Rares Vasile include in sfera de competenta judetele Alba, Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu Mare si Salaj.

Una dintre premisele savarsirii faptelor ce fac obiectul prezentului dosar o reprezinta aceea ca inculpatul Pop Rares Vasile desfasoara activitati comerciale incompatibile cu functia detinuta, cu referire la administrarea, respectiv derularea de activitati comerciale prin intermediul S.C. Universal Auto Special SRL, UAS Service SRL, S.C. Universal Inspectii SRL si SC MM ITP Test SRL, societati care au ca obiect de activitate testari si inspectii auto si al caror administrator a fost Pop Rares pana in vara anului 2012, data numirii in functia de inspector teritorial sef al ISCTR IT 4.

In fapt, inculpatul Pop a continuat sa se implice direct si activ in activitatea firmelor private , in ciuda evidentului conflict de interese existent intre institutia publica pe care o conducea si sectorul privat. Astfel, pentru protejarea intereselor firmelor ce constituie clienti ai  societatilor sale private, inculpatul a intervenit in actul de control al subordonatilor, modalitatea concreta fiind diferita, fie prin apelarea directa a inspectorilor aflati in trafic, fie prin intermediul inculpatilor Crisan Claudiu Vasile sau Dohotar Ioan Radu.

Interventiile asupra inspectorilor aflati in cursul actului de control se  produceau cu frecventa cvasi-zilnica, pe parcursul perioadei de supraveghere, fiind determinate atat de relatiile de prietenie existente intre inculpatii Pop, Crisan si Dohotar cu persoane care detin societati ce activeaza in domeniul transportului rutier, cat si de numeroasele relatii politice ale inculpatului Pop Rares Vasile, la data retinerii sale avand de altfel si calitatea de consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Cluj. De  altfel, inculpatul Pop Rares Vasile a facut demersuri constante in a obtine sustinerea politica a doua partide pentru mentinerea functiei de conducere. Astfel, avantajele pe care inculpatii urmaresc sa le obtina prin exercitarea abuziva a functiei sunt deopotriva patrimoniale  cat si nepatrimoniale, respectiv mentinerea in functiile de conducere.

Probele administrate atesta faptul ca inculpatul Pop Rares Vasile organizeaza intalniri ” de lucru ” cu inspectorii din subordine ori cu inspectorii coordonatori ai inspectoratelor judetene, ocazie cu care le pune in vedere ca in actiunile de control sa tina seama de interesul sau major de a proteja numerosi operatori, firmele care au dezvoltat relatii cu acesta ( fie de natura pecuniara,  fie din considerente politice ).

La data de 9 decembrie 2013, inculpatul Pop Rares a pretins si primit de la doi martori denuntatori suma de 1.500 lei, bani oferiti pe considerentul de a se asigura de bunavointa inculpatului si de ajutorul acestuia  in cazul desfasurarii unor controale de catre inspectorii din subordine.

La data de 27 martie 2014, inspectori din cadrul ISCTR – Inspectoratul Judetean Alba, au efectuat un control la o scoala generala, vizand obtinerea licentei de transport si modul de efectuare a transportului cu un autovehicul Aro, utilizat de unitatea de invatamant.

Echipa de control formata din 2 inspectori a intocmit o nota de constatare, retinand incalcarea normelor privind obligatia echiparii vehiculului cu tahograf si limitator de viteza, pentru care s-a stabilit sanctiunea amenzii in suma de 9.000 lei si a impus scolii remedierea incalcarilor.

Ca urmare a acestei actiuni, suspectul Pop Rares Vasile a solicitat inspectorului coordonator al judetului Alba, anularea notei de constatare si refacerea controlului prin desemnarea unei noi echipe de control care sa nu consemneze neregulile constatate, sub amenintarea destituirii din functia de coordonator judetean.

In pofida amenintarilor, inspectorul coordonator al judetului Alba a refuzat sa dea curs solicitarii.  Intr-un final, la data de 10.04.2014, acesta a fost revocat din functia de inspector coordonator al Inspectoratului Judetean Alba.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

rares pop infractiuni coruptie fals intelectual sanataj
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2535 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018070 (s)