RCA 2021. Toți posesorii de autovehicule înamtriculate sau care urmează să fie îmatriculate în România trebuie să aibă încheiată o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). Aceasta folosește la acoperirea eventualelor pagube produse în urma unui accident. Iată câți bani vei plăti anul acesta pentru asigurarea auto și tot ceea ce trebuie să știi schimbările nou apărute.

RCA 2021. Câți bani plătesc românii, anul acesta, pentru asigurarea auto

Toste persoanele care au o mașină înmatriculată România trebuie obligatoriu să aibă încheiată o poliță RCA și în 2021. Respectarea acestei obligații este foarte importantă, deoarece, pe lângă faptul că se plătesc amenzi usturătoare, există riscul sancționării cu reținerea certificatului de înmatriculare. Vestea bună este însă că, din anul 2020, dovada RCA-ului se poate face și cu o polița electronică.

Important de menționat este că obligația de a deține o poliță RCA subzistă pe toată perioada înmatriculării mașinii, perioadele pe care pot fi încheiate astfel de asigurări fiind între o lună și 12 luni. Așadar, este alegerea fiecăruia pe ce perioadă încheie polița de asigurare, dar important este ca acestea să fie tot timpul reînnoite.

Prețul unei asigurări RCA în 2021 poate să difere în funcție de societatea de asigurări cu care este încheiată polița, vârsta proprietarului, capacitatea cilindrică, vechimea mașinii sau istoricul accidentelor al proprietarului. Multe dintre companiile asiguratoare pun la dispoziție potențialilor clienți calculatoare de prețuri prin care se pot anticipa costurile unei astfel de asigurări. De exemplu, un șofer de 40 de ani, care dorește să încheie o poliță RCA în 2021 pentru o mașină cu o capacitate cilindrică între 1.801 și 2.000, la Generali va plăti 1.655 de lei pe an. Pentru fix aceeași mașină, dar în cazul unei persoane cu vârsta sub 30 de ani, prețul poliței de asigurare se ridică la suma de 2.939 de lei pe an.

Vor plăti cauzatorii de accidente soldate cu victime un preț mai mare la RCA în acest an?

Există posibilitatea ca în 2021 să fie oficializat un proiect al ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) care prevede ca șoferii cauzatori de accidente soldate cu victime să plătească un preţ mai mare pentru poliţa RCA. De asemenea, ASF pune la dispoziție pe site-ul oficial informații cu privire la modalitatea de calcul a prețului RCA, posibilitatea de a verifica statutul unei polițe, daunele (și istoricul acestora) în privința unei mașini, pe vaza numărului de înamtriculare sau a seriei de șasiu.

Obligația deținerii unei asigurări RCA și în 2021 este dată de Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie și orice proprietar de mașină înmatriculată în România sau supusă înmatriculării trebuie să dețină o astfel de asigurare. Aceasta este necesară atât înainte de înmatricularea mașinii, cât și pe toată perioada înmatriculării mașinii.

Luând în calcul funcția unei polițe RCA (aceea de a acoperi prejudiciile produse cu o mașină, fie voit, fie din culpa altor participanți la trafic), este de înțeles de ce este obligatoriu închierea unei astfel de polițe pe toată perioada înmatriculării unei mașini. În acest fel se evită situațiile în care prejudiciul este prea mare, iar șoferul nu are posibilitatea de a îl acoperi.

Neîncheierea unei asigurări RCA poate fi sancționată cu amendă de până la 2.000 de lei în 2021, precum și cu reținerea certificatului de înmatriculare, până la momentul prezentării actului doveditor încheierii asigurării. În orice caz, Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 1.501/2006 prevede ca nicio înmatriculare să nu poate fi făcută fără a fi depusă o copie a poliței de asigurare RCA încheiate. coral