Rețetă cozonac ardelenesc cu mac. Cozonacul reprezintă un desert preferat de români, în special în preajma sărbătorilor de iarnă. Iar cozonacul cu mac este extrem de ușor de făcut, dar și foarte gustos, astfel că trebuie să învățati să-l preparați chiar acum.

Rețetă cozonac ardelenesc cu mac

Pentru prepararea acestei rețete de cozonac ardelenesc cu mac, vei petrece aproximativ 1 oră și 20 de minute în bucătărie. Deși prepararea poate părea migăloasă, gustul îmbietor al celor 3 cozonaci obținuți va face ca timpul petrecut în bucătărie să merite din plin.

Ingrediente aluat cozonac:

1 kg de făină albă (300 g pentru un cozonac)

6 ouă

150 g de zahăr

50 g de drojdie proaspătă

1/2 L  de lapte de vacă

100 g de unt topit

1 linguriță de sare

coaja de la o lămâie

Ingrediente umplutură nuci:

300 g de nucă măcinată

50 g de zahăr

albușul de la 2 ouă (opțional)

coajă de lămâie

Ingrediente umplutură mac:

300 g de mac măcinat

100 g de zahăr

coajă de lămâie

Ingrediente umplutură cacao:

100 g de cacao pudră

100 g de zahăr

câteva picături de apă

Mod de preparare

Primul pas în prepararea unei rețete de cozonac ardelenesc cu mac este pregătirea drojdiei. Se încălzește o jumătate de cană de lapte în care se pune o linguriță de zahăr și drojdia proaspătă, mărunțită bine cu mâna. Se amestecă bine și se lasă la crescut aproximativ 5-10 minute.

Într-un castron de 3 litri se cerne făina, se face o scobitură în mijloc și se adaugă drojdia crescută. Se amestecă, după care se adaugă gălbenușurile de la ouă, zahărul și coaja de lămâie, sarea și se încorporează în aluat. Se frământă și se adaugă, treptat, restul de lapte, până când se obține un aluat potrivit, care se desprinde de pe mână.

La final, se adaugă uleiul sau untul topit, după preferințe, și se frământă bine până se încorporează bine în aluat. Se presară puțină făină peste aluat, se acoperă cu un prosop curat și se pune la dospit într-un loc cald timp de 15-20 de minute. Până crește aluatul, se preîncălzește cuptorul la treapta maximă și se pregătesc și cele 3 tăvi, care se ung cu ulei.

Pentru prepararea compoziției de nucă, se macină și se amestecăm cu zahărul și coaja de lămâie. De asemenea, se macină și macul în râșnița de cafea și se amestecă cu zahărul și coaja de lămâie. Pudra de cacao se amestecă și ea cu zahărul și neapărat cu câteva picături de apă, pentru a se transforma într-un fel de pastă.

Pasul următor este împărțirea aluatului în trei părți egale, și cu ajutorul unui sucitor, se întinde în formă dreptunghiulară. Se întinde umplutura de cozonac pe suprafața aluatului și se rulează cu grijă pe lungime, pentru a evita ieșirea acesteia din aluat.

După ce s-au rulat bine, se așază în tavă și se ung cu un ou bătut, pentru a se rumeni frumos. Apoi, se bagă la cuptor pentru 20 de minute, la foc mare. Ei bine, cozonacii sunt gata! Se pot felia și servi. coral