Ce înseamnă de fapt recalcularea pensiilor și la câți bani ar trebui să se aștepte pensionarii din România, în 2021, citiți în articolul de mai jos.

Cu câți bani vor crește pensiile în acest an. Ludovic Orban: ”Susțin recalcularea pensiilor. Nu înseamnă creșterea pensiilor”

S-a aflat ce înseamnă recalcularea pensiilor. Astfel, fiecare pensionar va ști la câți bani ar trebui să se aștepte în 2021. Ludovivc Orban, președintele PNL, a declarat astăzi că potrivit discuțiilor din Coaliție în ceea ce privește proiectul de buget, în acest nu vor fi creșteri de taxe și impozite.

În ceea ce privește majorea pensiilor, fostul prim-ministru Orban a spus că ele este adeptul indexării cu rata inflației, ceea ce se traduce într-o creștere de doar 3% a pensiilor.

Creșterea cu 14% a pensiilor a însemnat un efort uriaș

”Creșterea cu 14% a pensiilor a fost un efort uriaș pe care l-am făcut. Susțin recalcularea pensiilor. Nu înseamnă creșterea pensiilor, are obiectivul să facă dreptate pentru pensionari. Adică să echivaleze pensiile pentru contributivitate similară. Eu sunt adeptul sistemului de indexare care să țină cont de rata inflației.

Să fie compensate cu rata inflației și până la 50% din creșterea salariului mediu brut pe economiei. Este o aberație să faci lege cu creșteri pe 4-5 ani cum a făcut PSD. De ce n-au făcut pe 100 de ani. Nu poți să faci astfel de anticipații. Ați văzut, a venit pandemia și a redus fondurile”, a declarat Ludovic Orban.

Nu se știe cu cât vor crește pensiile în 2021

Astfel, conform unor surse participante la discuțiile din coaliție, Executivul încearcă să găsească bani pentru a închide bugetul, în timp ce majorarea pensiilor în 2021 ar putea fi cuprinsă între 3%, care ar reprezenta acoperirea ratei de inflație, și 8-10%.

De asemenea, costul cu pensiile în bugetul din acest an creşte deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, a declarat Florin Cîțu, prim-ministrul României. Acesta a mai precizat că tema indexării pensiilor cu rata inflaţiei va fi tratată conform legislaţiei în vigoare.

Bugetul pentru 2021, făcut potrivit legislației

„Pensiile, costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, de la majorarea de pensii de anul trecut. Aici, vă daţi seama… 8 miliarde înseamnă cam 0,8% din PIB, plus o creştere de la alocaţii, creşterea de anul trecut plus creşterea de anul acesta, încă aproape 3 miliarde, vorbim de 1,1% din PIB suplimentar faţă de ceea ce aveam anul trecut la buget, deci cheltuieli în plus faţă de anul trecut.

De aici pornim construcţia bugetului anul acesta, pe legislaţia în vigoare, bineînţeles„, a declarat Florin Cîţu, întrebat fiind dacă de la 1 septembrie pensiile vor fi majorate.

Taxele și impozitele rămân la nivelul lui 2020

Pe de altă parte, fostul premier al României, Ludovic Orban, a amintit că în 2021 taxele și impozitele nu vor crește.

”Nu există nicio creștere de taxe și impozite. Construcția bugetului se realizează, nu e o întârziere. Guvernul va finaliza proiectul până la începutul sesiunii parlamentare. Discuții sunt un pic mai complexe. Construcția bugetară e afectată de niște obiective, de niște ținte privitor la deficitul bugetar, necesitate de a asigura resurse financiare”, a mai declarat Ludovic Orban. coral