Carburanții s-au ieftinit, la mai toate benzinăriile, cu aproximativ 15 bani. Chiar dacă nu pare mult, diferența este mare de pe o zi pe alta.Și vine după trei luni de ieftiniri consecutive, în care prețul combustibilului a scăzut în medie cu aproape 1,5 lei pe litru. Astfel, benzina a ajuns din nou să coste puțin peste șapte lei pe litru.

Explicația? Scăderile constante ale prețului barilului de petrol, pe piețele internaționale. În plus, prețul la pompă a fost redus de Guvern cu 50 de bani, măsură care expiră la finalul acestei luni.

Cât costă un litru de benzină și unul de motorină în București

Un litru de benzină în București pornește de la șapte lei și cinci bani la unele benzinării și ajunge și la șapte lei și 20 de bani în alte locuri. Prețul motorinei variază între opt lei și 27 de bani și opt lei și 43 de bani. Asta înseamnă un minus de aproximativ 15 bani la carburanți față de ziua anterioară. Chiar dacă scăderea este mare de la o zi la alta, șoferii și-ar fi dorit mai mult.

Bărbat: „Ce? 20 de bani, cinci bani? Asta nu e ieftinire. Salariile noastre au crescut? Nu.”

Bărbat: „A fost o ieftinire, dar nu a fost chiar așa mare.”

Prețurile au scăzut pentru că și barilul de petrol s-a ieftinit, spun specialiștii. Atunci când prețurile la nivel internațional cresc sau scad, modificarea ar trebui să se vadă și la noi la pompă în aproximativ o săptămână.

Adrian Codrilașu, analist financiar, vicepreședintele CFA România: „Însă combustibilul se va reduce cu mai puțin decât cu procentul cu care s-a redus petrolul. De ce? Pentru că în România, și în general în UE, taxele aplicabile combustibilului sunt mari. Undeva la 45% din prețul combustibilului, care rămân mai mult sau mai puțin fixe.”, arată stirileprotv.ro

Cum au evoluat prețurile carburanților în 2022

În primăvară, carburanții au înregistrat o scumpire accelerată, în linie cu cotațiile internaționale, arată o analiză a Consiliului Concurenței.

De atunci, însă, benzina și motorina s-au tot ieftinit.

Prețul benzinei a scăzut cu aproximativ 1,5 lei în ultimele trei luni. De la opt lei și 67 de bani, cât era în iunie, a ajuns la șapte lei și 11 bani, în medie.

Pe de altă parte, motorina a scăzut mai puțin. În ultima perioadă cererea de motorină în regiune a crescut, în mare parte și pentru că agricultorii se pregătesc pentru culturile de toamnă.

Cea mai mare scădere de preț a fost cea de la 1 iulie, când a intrat în vigoare reducerea de 50 de bani impusă de Guvern. Măsura expiră la finalul acestei luni și nu se știe dacă va fi prelungită.

Virgil Popescu, Ministrul Energiei: „Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, cred că va trebui să mai așteptăm un pic. O să avem discuții și în coaliție și vom anunța o decizie.”

Pentru cele trei luni de reducere la pompă, impactul bugetar a fost de 900 de milioane de lei. coral