Regizorul Cristi Puiu a refuzat să poarte mască înainte de ecranizarea filmului Malkrog de la TIFF, afirmând că este inuman să te uiți la o proiecție de 200 minute cu masca de protecție pe figură.

În momentul în care a fost invitat pe scenă a intrat cu masca în mână, refuzând să o poarte chiar dacă organizatorii i-au cerut acest lucru.

„Am înțeles că de mâine se poartă mască de protecție în aer liber la Cluj. Îmi pare rău pentru dumneavoastră. Este un film de 200 minute. Să stați cu masca pe față și să vă uitați la un film de 200 de minute este inuman. Vă rog să plecați când simțiți că trebuie să ieșiți. Când nu mai suportați să plecați. Vă rog foarte mult!”, a spus regizorul.

„Dacă dumneavoastră sunteți astăzi aici și vă uitați la un film este pentru că au existat niște oameni indisciplinați în România în Decembrie ’89 care au spus nu dictaturii. Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog, nu să ne tradeze ca pe niște vite. Există un virus, dar tonul autorităților statului este inacceptabil. Oamenii la Cluj sunt disciplinați și atenți la aceste detalii (cu referire la normele de distanțare socială), dar că orice abuz trebuie amendat. Dacă nu o faceți dumneavoastră, prin vot de această dată, nu o face nimeni.

Respect distanțarea socială și port masca de fiecare dată când intru într-un spațiu închis, dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeți în mâini, credeți-mă că o să mergeți în mâini, pe Eroilor”, a mai spus regizorul Cristi Puiu.

coral