News Flash:

Regulament nou pentru reducerea numărului deceselor. Ce dotări trebuie să aibă mașinile

3 Aprilie 2019
1655 Vizualizari | 0 Comentarii
trafic

În încercarea de a reduce numărul deceselor şi al vătămărilor rezultate în urma accidentelor rutiere, Uniunea Europeană introduce un nou regulament care impune standarde de siguranţă sporite pentru producătorii de vehicule cu motor.

Conform noilor norme, toate autovehiculele (inclusiv camioanele, autobuzele, furgonetele şi vehiculele utilitare sport) vor trebui să fie echipate cu următoarele elemente de siguranţă:

 • sisteme de asistenţă inteligentă pentru controlul vitezei;
 • facilitarea instalării sistemelor antidemaraj cu etilotest;
 • sisteme de avertizare cu privire la somnolenţă şi la lipsa de atenţie a conducătorului auto;
 • sisteme avansate de avertizare cu privire la starea de distragere a atenţiei conducătorului auto;
 • semnale pentru oprirea de urgenţă;
 • sisteme de alertă la mersul înapoi;
 • dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele rutiere (accidente);
 • sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.

Pentru autoturisme şi autovehicule comerciale uşoare vor fi necesare măsuri de siguranţă avansate suplimentare. Acestea includ:

 • sisteme avansate de frânare de urgenţă;
 • sisteme de urgenţă de păstrare a benzii de circulaţie;
 • zone extinse de protecţie a capului în cazul unui impact, care pot atenua leziunile provocate de coliziuni cu utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, precum pietonii şi bicicliştii.

Potrivit Mediafax, pe lângă cerinţele generale şi sistemele existente (cum ar fi sistemul de avertizare la trecerea involuntară peste linia de separare a benzilor de circulaţie şi sistemul avansat de frânare de urgenţă), camioanele şi autobuzele trebuie să fie echipate cu sisteme avansate capabile să detecteze pietonii şi cicliştii aflaţi în imediata apropiere a vehiculului şi să reducă în mod semnificativ unghiurile moarte din jurul vehiculului.

În plus, regulamentul permite Comisiei Europene să adopte norme specifice privind siguranţa vehiculelor pe bază de hidrogen şi a vehiculelor automatizate.

De asemenea, Comisia este în măsură să actualizeze specificaţiile tehnice menţionate anterior pentru a ţine seama de evoluţiile tehnice viitoare, informează Ministerul Economiei.

„Acest nou regulament va contribui la obiectivul reducerii semnificative a numărului de decese şi a vătămărilor corporale grave pe drumurile UE prin măsurile de protecţie a ocupanţilor vehiculelor şi a utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor. Începând cu prima parte a anului 2022, noile tehnologii şi sisteme vor deveni obligatorii pentru vehiculele noi de diferite tipuri.

Noul Regulament va oferi, de asemenea, o oportunitate pentru producătorii de vehicule cu motor din UE de a-şi consolida poziţia de lider în sistemele inovatoare de siguranţă rutieră", a declarat Niculae Bădălău, ministrul român al Economiei.

Regulamentul va intra în vigoare la douăzeci de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE şi se va aplica după 30 de luni de la data intrării sale în vigoare. Este prevăzută o dată de aplicare mai îndepărtată pentru un număr limitat de caracteristici pentru a permite producătorilor să îşi adapteze producţia la noile cerinţe. 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

regulament reducere dotari autovehicule accidente rutiere
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1245 (s) | 33 queries | Mysql time :0.053694 (s)